Wat of hoe?

Wat of hoe?

Aan het begin van de avond gaat mijn mobiel. De CEO van een middelgroot productiebedrijf in de food, omzet tegen een miljard euro, vraagt of ik op korte termijn langs kan komen. De adrenaline is voelbaar door de telefoon.

Drie dagen later zit ik aan haar bureau. Het bedrijf blijkt zeer succesvol en groeit als kool. De markt verandert snel, klanten willen vooral verse en gezondere producten, waar dit bedrijf heel goed op inspeelt. En dan volgt een lange opsomming van wat er allemaal niet goed gaat. IT, processen, planning, inkoop, zo’n beetje alles dreigt te ontsporen of is al ontspoord. ‘Als ik niet oppas’, zegt de CEO, ‘gaan wij ten onder aan ons eigen succes. Ik ga er vanuit dat jij mij met jouw team kunt helpen om snel inzichtelijk te maken wat we moeten doen, maar de hamvraag is natuurlijk, hoe krijg ik mijn mensen mee?’

Regisseer de keten

In het boek Regisseer de keten dat Jack van der Veen en ik in het voorjaar uitbrachten, gaan we uitgebreid in op elementen waarvan wij vinden dat die in de supply chain-wereld onderbelicht zijn gebleven. Er zijn boeken vol geschreven over IT, planning, processen en KPI’s; de harde kant van de supply chain. Er is duidelijk minder nagedacht en gepubliceerd over de strategische kant van supply chain management, ketensamenwerking en supply chain-leiderschap.

Die lacune hebben wij willen dichten. Dat konden we mede dankzij de input van het Supply Chain Excellence Leadership Platform (SCELP). In deze community nemen supply chain-leiders de tijd en moeite om na te denken over wat in hun werk nu de echte barrières vormen, en hoe je die kunt slechten. Door in ons boek die link tussen wetenschap en praktijk te leggen, ondersteund met praktijkvoorbeelden, is voor veel supply chain professionals een zeer bruikbaar geheel ontstaan.

Vertalen van verandermanagementtheorieën

Terwijl ik naar de CEO zit te luisteren, besef ik dat we in ons boek nog meer aandacht hadden kunnen geven aan het beantwoorden van de ‘hoe-vraag’. Over verandermanagement zijn al veel boeken geschreven en we wilden niet in herhaling vallen. Toch voel ik een groeiende behoefte om uit te leggen hoe je die verandermanagementtheorieën kunt vertalen naar de praktijk van supply chain management, waarin verandering vooral moet voortkomen uit een gezamenlijk willen, aangestuurd door kracht, niet macht.

Gelukkig kon ik de CEO inderdaad met mijn team helpen, want dat is wat we doen. Maar het begint te kriebelen: moeten we deze kennis ook niet eens breder beschikbaar maken via een boek?

Michel van Buren is oprichter/eigenaar van BLMC en medeauteur van het boek ‘Regisseer de keten’.