Warm herfstweer speelt Belgische brouwer parten

De Brusselse bierbrouwer Cantillon heeft de productie tijdelijk moeten stilleggen vanwege het ongebruikelijk warme herfstweer, bericht persbureau AFP op 4 november 2015.

Cantillon brouwt al sinds 1900 traditionele, zure Lambiek-bieren van spontane gisting. Na het brouwproces koelt de brouwer het bier af in een koelschip op de zolder van de brouwerij. Om dit proces goed te laten verlopen, moet de temperatuur onder de 8 graden Celsius blijven. Om die reden wordt er bij Cantillon alleen vanaf oktober gebrouwen.

Hoofd van de brouwerij Jean Van Roy ziet zich dit jaar echter genoodzaakt de productie tijdelijk stil te leggen omdat het momenteel veel te warm is. Drie brouwsels verdwenen al het riool in omdat het met temperaturen die schommelen tussen de 12 en 14 graden Celsius te warm is voor een optimaal resultaat.

Geen koeling

Cantillon produceert zo’n 400.000 flessen bier per jaar die worden gerijpt in houten vaten. De Belgen gebruiken hierbij geen koeling of in het lab gekweekte gisten voor de bereiding van bier. Bij het maken van Lambiek wordt vertrouwd op wilde gisten die al in de brouwerij in de lucht zweven. Voor de juiste productie ligt de temperatuur idealiter tussen de 3 en 8 graden Celsius.

‘Mijn grootvader brouwde vijftig jaar geleden van mid-oktober tot mei, maar dat heb ik nooit van mijn leven gedaan. En ik zit inmiddels in mijn vijftiende seizoen’, aldus Van Roy tegen AFP. De brouwer meent dan ook dat er zich de afgelopen decennia een klimaatverandering heeft voltrokken.

Vrees voor de toekomst

Vorig jaar startte het brouwseizoen pas op 10 november en volgens Van Roy is het nog nooit mogelijk geweest om na eind maart te brouwen. Hij vreest dan ook voor de toekomst. ‘We hebben maar vijf maanden om te brouwen en onze productie is zeer gelimiteerd. Als we een week verliezen, overleven we dat wel, maar drie weken of meer zou het een stuk gecompliceerder maken.’