VS maakt het buitenlandse webwinkels makkelijker te leveren

De VS maakt het buitenlandse bedrijven makkelijker om producten aan Amerikaanse consumenten en bedrijven te verkopen. Jarenlang moesten er invoerrechten en belastingen betaald worden op zendingen boven de 200 dollar. Die grens is nu opgerekt naar 800 dollar per koper per dag. Dat meldt het FD van 7 april 2016.

In Nederland ligt de grens voor het betalen van invoerrechten en btw op 150 euro. Volgens marketingdirecteur Alan Koenning van UPS in Atlanta biedt de VS nu wereldwijd de soepelste voorwaarden voor de import van goederen met een lage waarde. ‘We hopen dat andere landen en de Europese Unie de VS zullen volgen.’

De pakketvervoerder laat in het midden hoeveel zendingen het in 2015 heeft gedaan met een waarde beneden de 200 dollar. Volgens Koenning is er wel een enorme groei in de waarde van het pakjesverkeer van de EU naar de VS, vooral door de sterke dollar. Hij verwacht dat de volumes door de wetswijziging flink zullen toenemen.

Terugdringen van papierwerk

UPS verwacht dat zowel buitenlandse als Amerikaanse consumenten en bedrijven zullen profiteren van het terugdringen van papierwerk voor een snellere inklaring en verbeterde transittijden. Het spreekt van ‘een belangrijke stap’ in het bevorderen van handel, het verminderen van kosten en het versnellen van de levering van goederen.

Marketingdirecteur Koenning noemt in het FD de veranderingen met name erg interessant voor buitenlandse onlinewinkels die Amerikaanse consumenten bedienen. Ze kunnen nu meer en duurdere producten verkopen. De mogelijkheden voor consumenten om producten te retourneren zonder belasting zijn eveneens versoepeld.