Vos en VRD combineren distributienetwerken

Vos en VRD

Benelux-distributiespecialisten Vos Logistics uit Nederland en VRD Logistiek uit België zijn eind vorig jaar een operationeel partnership aangegaan. De concullega’s combineren hun distributienetwerken en functioneren daardoor nu als zeer fijnmazig en efficiënt netwerk met korte aanrijtijden in de hele Benelux.

Als specialisten in regionale en stedelijke palletdistributie maken Vos Logistics en VRD Logistiek sinds enkele jaren regelmatig gebruik van elkaars dienstverlening en netwerken. In oktober 2023 is die incidentele samenwerking bestendigd tot een operationeel partnership in de Benelux-distributie.

Multihub-netwerk

De partners maken gebruik van elkaars logistieke hubs en nationale netwerk. Elke dag rijden trailers op en neer tussen de hubs van Vos in Oss en Woerden en de crossdock van VRD in Bornem. Beide partners hebben elk in eigen land een zeer dicht distributienetwerk. Ook kunnen klanten van Vos en VRD nu goederen laten afhalen of verzamelen in de hele Benelux.

Daar komt bij dat het aantal gereden distributiekilometers voor beide bedrijven aanzienlijk afneemt. Dat zorgt voor grotere efficiëntie, lager brandstofverbruik en dus minder uitstoot. Met het verkorten van de ritten zijn Vos en VRD klaar voor elektrificatie van het hele distributienetwerk. Beide bedrijven hebben momenteel al meerdere elektrische voertuigen op de weg.

Traceability

Alle activiteiten binnen het gedeelde netwerk zijn volledig gedigitaliseerd en real-time inzichtelijk. Dankzij de koppeling van de systemen van Vos en VRD kunnen klanten van beide ondernemingen hun zendingen altijd volgen, ongeacht in wiens wagens of faciliteiten ze zich bevinden.

‘Ons partnership heeft alleen maar voordelen. We maken elkaar sterker, terwijl onze dienstverlening aan klanten simpeler en completer wordt. Voor B2B-leveringen van pallets in de Benelux hebben wij gezamenlijk een sterk verhaal: onze clientèle heeft straks slechts één transporteur voor de deur, en één aanspreekpunt. Ook vanuit het oogpunt van ecologie is dat zeer interessant’, aldus Liesbeth van Raemdonck, Projectmanager en mede-eigenaar van VRD Logistiek.

Elektrische stadsdistributie

‘De transitie naar emissievrije stadsdistributie is in volle gang. Daarom is het cruciaal om te beschikken over een netwerk met meerdere hubs dicht op de grote steden, zodat elektrische levering haalbaar en rendabel wordt’, meldt Dennis Broeksteeg, Business Unit Manager Benelux Distribution bij Vos Logistics.

‘Door ons netwerk letterlijk te delen met VRD zetten wij daarin een grote stap. Daarnaast versterken we ook ons regionale distributienetwerk verder en bereiken we gezamenlijk een nog hogere efficiëntiegraad. Dit partnership stelt ons in staat op meerdere fronten te anticiperen op de veranderende eisen in de markt’, aldus Broeksteeg.