Voorraadvorming vertekent groeicijfers Nederland

Na een zeer sterk tweede kwartaal is de groei van de Nederlandse economie in het derde kwartaal flink afgezwakt. Dat kon ook haast niet anders. En leveringen uit voorraad blijken die groei een stuk extra omlaag te hebben geduwd, aldus bericht het FD.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde op 14 november 2017 dat in het derde kwartaal de groei is uitgekomen op 0,4 procent in vergelijking met de voorafgaande driemaandsperiode; dat is flink minder dan de 1,5 procent van het tweede kwartaal. Toch is er volgens het CBS geen reden tot pessimisme, want het onderliggende beeld is door de nieuwe cijfers niet wezenlijk gewijzigd. In het tweede kwartaal zat echt alles mee om op een groei van 1,5 procent uit te komen. Worden de twee laatste kwartalen gemiddeld, dan is nog steeds sprake van een groei van bijna een procent. Voor de Nederlandse economie is dat een hoge score.

Door een groeiende behoefte aan importen betekende de buitenlandse handel per saldo weinig voor de groei. En ook de voorraadvorming veroorzaakte een dip. Uit enquêtes onder inkoopmanagers blijkt dat in de verwerkende industrie knelpunten ontstaan bij de levering aan afnemers. Inmiddels zijn de voorraden flink geslonken. Als op voorraad wordt geproduceerd, telt dit in de statistiek mee als bijdrage aan de groei. Wordt er geleverd uit voorraad, dan doet dit echter niets voor de groei. Het gedeelte van de groei dat in vorige kwartalen uit de voorraadvorming kwam, is nu weg. Dat heeft een groot economisch effect, want zonder dat was de groei uitgekomen op 0,8 in plaats van 0,4 procent.

Bron: FD