Voorraadoptimalisatie prioriteit voor handelsbedrijven

Ondernemers actief in groothandel maken zich zorgen over de toenemende concurrentie. Hierdoor verliezen ze steeds meer klanten, blijkt uit de MKB Cloud Barometer 2014 van Exact en KPN. Vooral inefficiënt voorraadbeheer blijkt de concurrentie in de kaart te spelen.

Vooral de concurrentie uit de keten vormt voor handelsbedrijven een steeds grotere uitdaging. Van de ondervraagden gaf 37 procent aan hiermee te worstelen. Vorig jaar was dat nog 31 procent. Daarnaast klaagt een derde van de bedrijven dat concurrentie op internet de prijzen onder druk zet. Bovendien is de vrees voor rivaliserende partijen uit het buitenland gegroeid van 20 naar 30 procent.

Met name een slecht voorraadbeheer is funest voor de handelsbedrijven. Zo zegt 37 procent van de ondervraagden orders herhaaldelijk niet op tijd te kunnen leveren doordat er minder voorraad blijkt te zijn dan verwacht. Dit wordt bedrijven zwaar aangerekend. Een derde van de bedrijven ziet klanten bij te late levering vertrekken naar de concurrent.

Een groot deel van de handelsbedrijven wijt dit probleem aan toeleveranciers die onverwacht door de voorraad heen blijken te zijn (43 procent). Zelfs als er wel op tijd kan worden uitgeleverd, overkomt het een derde van de ondernemers dat klanten een levering ontvangen die niet overeenkomt met de inkooporder.

Handelsbedrijven moeten hun voorraad dus optimaliseren. Een voorraadoverschot zet de marges immers onder druk. Handelsbedrijven verwachten de marge met maar liefst 24 procent te zien stijgen als de voorraad door betere inzichten te halveren valt. Ze denken met online bedrijfssoftware vooral te winnen aan kostenbeheersing (38 procent) en flexibiliteit (36 procent).

Volledige controle

Sebastiaan de Jong, business director Cloud Solutions bij Exact, meent dat handelsbedrijven de volledige controle over de logistiek en financiën moeten krijgen om hun positie in de markt te versterken. Uit het onderzoek komt naar voren dat ondernemers het nut van online bedrijfssoftware wel inzien, maar het nog maar mondjesmaat inzetten. Slechts 16 procent maakt gebruik van de cloud voor bedrijfsapplicaties en 10 procent heeft het in overweging.

‘En dit terwijl geïntegreerde processen ervoor zorgen dat je de volledige controle hebt en het aantal fouten kunt verminderen. Bovendien heb je door online beschikbaarheid altijd inzicht in de status van orders, voorraad, verzendingen, klantgegevens en facturen. Zo kun je leveranciers en klanten op een slimmere en meer efficiënte manier van dienst zijn dan de concurrentie.’