Vomar Voordeelmarkt professionaliseert voorraadstromen

[Partnercontent] In navolging op inkooporganisatie Superunie en zijn leden Spar en Sligro, gaat ook Superunie-lid Vomar Voordeelmarkt de voorraad optimaliseren met Slim4 van Slimstock. De winkelformule met ruim 60 supermarkten in met name Noord-West Nederland wil hiermee zijn voorraad effiënter managen. Door met behulp van de software de afzetstromen beter inzichtelijk te maken, kan Vomar Voordeelmarkt sneller schakelen. Zo krijgt de food retailer meer grip op de totale keten met als resultaat een betere beschikbaarheid en een verser aanbod.

“We zijn hard op weg onze voorraadstromen verder te professionaliseren”, vertelt Martin Kors, Adjunct Directeur Logistiek & Productiebedrijven bij Vomar Voordeelmarkt. De uitbreiding van de voorraad semi-verse producten in het distributiecentrum in Alkmaar versterkte de behoefte aan een betrouwbaar voorraadoptimalisatiepakket. “Met Slim4 kunnen we de afzet van versartikelen op dagbasis voorspellen.” Hierdoor kan Vomar Voordeelmarkt de voorraden van verse en THT-gevoelige producten efficiënter beheren.

Implementatie door professionals

“Samen met Slimstock hebben we een ambitieuze planning gemaakt voor de software-implementatie. Tot nu toe verloopt de samenwerking erg goed; we spreken elkaars taal en begrijpen elkaar”, vertelt Kors. Nadat alle supply chain processen samen in kaart zijn gebracht, is de software vorige week geïnstalleerd. Nu wordt deze met ondersteuning van een implementatieconsultant optimaal ingericht. Later worden de mensen van Vomar getraind in het gebruik van Slim4. Kors: “Onze bestellers worden straks door Slimstock opgeleid tot volwaardige voorraadbeheerders.”

Voorraadoptimalisatie

Kors: “Met Slim4 kunnen we anticiperen op diverse scenario’s met betrekking tot assortimentswisselingen. De software maakt de afzetpatronen bij diverse scenario’s duidelijk inzichtelijk, waardoor we snel kunnen schakelen.” Kors geeft aan dat het eenvoudiger wordt om de voorraad binnen de diverse magazijnen beter te beheersen: “Doordat er helder inzicht komt in de vraagpatronen, krijgen we de voorraadprocessen in de totale supply chain beter onder controle.”

Samenwerking met Superunie en leveranciers

De verwachtingen van Kors zijn hoog: “Dankzij management by exception met behulp van Slim4 is er meer tijd om aandacht te besteden aan artikelen die extra aandacht nodig hebben.” Vomar Voordeelmarkt kan nu proactief met leveranciers in gesprek om efficiëntere afspraken te maken. Daarnaast is het verbeterde inzicht in de voorraad een goede basis voor het management van inkoopcontracten. De voorraden van Vomar Voordeelmarkt en inkooporganisatie Superunie worden, nu ze beiden Slim4 gebruiken, beter op elkaar afgestemd. Kors: “De klant profiteert van het volumevoordeel wat hierdoor ontstaat.”