Volle magazijnen beperken het effect van El Niño

De gevolgen van klimaatfenomeen El Niño zijn voor wat betreft de editie 2015-2016 ongekend heftig. Dat heeft doorgaans flinke gevolgen voor de productie – en dus voor het aanbod van agrarische grondstoffen. Vooralsnog is er echter weinig reden tot zorg, omdat er sprake is van grote voorraden die het effect op de prijzen neutraliseren, bericht het FD van 12 januari 2016.

Veel te veel regen in Brazilië, veel te weinig regen in Australië… Klimaatfenomeen El Niño deed zich de afgelopen tijd flink voelen. Het fenomeen manifesteert zich eens in de drie tot zeven jaar en kan dan maandenlang aanhouden. Het hoogtepunt bereikt El Niño meestal rond kerst. Volle pakhuizen én een dure dollar lijken er deze editie echter voor te zorgen dat de schade meevalt.

Dat de pakhuizen momenteel zo vol liggen, komt omdat het weer de afgelopen jaren juist wel gunstig uitpakte voor de oogsten. Daarnaast spelen ook efficiëntere productiemethoden een rol; een betere irrigatie bijvoorbeeld. Dat heeft gezorgd voor flinke voorraden van producten als tarwe, mais en sojabonen. De volle pakhuizen leiden op hun beurt weer tot prijsdalingen.

Oplopende dollarkoers

Daar komt bij dat de prijsdalingen nog eens versterkt worden door de oplopende koers van de Amerikaanse dollar. Als gevolg daarvan worden de producten relatief duurder, omdat de meeste agrarische grondstoffen in dollars worden afgerekend. Dat heeft tot effect dat de vraag uit niet-dollarlanden daalt, hetgeen tot nieuwe prijsdalingen leidt.

Tussen de verschillende grondstoffen zijn volgens de berichtgeving in het FD overigens wel flinke verschillen waarneembaar, omdat de voorraden niet overal even groot zijn. Met name suiker is bijvoorbeeld de afgelopen tijd flink in prijs gestegen, omdat de grote regenval in Brazilië enerzijds en de droogte in Zuidoost-Azië anderzijds negatief uitpakten voor de oogst van suikerriet.