Volkswagen legt productie Golf stil om conflict met leveranciers

Volkswagen heeft noodgedwongen de productie van het model Golf stilgelegd. Een conflict met twee leveranciers ligt hieraan ten grondslag. Het staken van de productie zou de autofabrikant zo’n 100 miljoen euro per week kosten. Dat meldt de NOS op 21 augustus 2016.

Het werk in de fabriek in Wolfsburg is stil komen te liggen, omdat twee leveranciers weigeren onderdelen te leveren. Reden daarvoor is een betalingsconflict tussen Volkswagen en de Prevent-groep, het moederbedrijf van beide leveranciers. Na het dieselschandaal zou de autofabrikant contracten voortijdig en zonder compensatie hebben opgezegd.

Onderdelen voor versnellingsbakken

Door het geschil krijgt de fabriek nu niet langer onderdelen voor versnellingsbakken en bekleding voor stoelen aangeleverd. Hoewel een rechter de leveranciers heeft opgedragen om de leveringen te hervatten, hebben de twee bedrijven zich daar niets van aangetrokken. Zij willen het hoger beroep afwachten, dat voor 31 augustus op de rol staat.

Waarschijnlijk ligt de productie van de Golf in Wolfsburg de hele week stil. Daarnaast draaien 10.000 van de 60.000 werknemers kortere diensten. In Wolfsburg worden zo’n 4000 auto’s per dag gemaakt. Ook de VW-vestiging in Emden, waar de Passat wordt gemaakt, heeft last van het conflict. Het personeel daar maakt inmiddels minder uren.

Kritiek op leveranciers

Volkswagen zegt hard te werken aan een oplossing. Vanuit de ondernemingsraad en de regionale politiek is er veel kritiek op de handelswijze van de leveranciers. De minister-president van Nedersaksen waarschuwde al voor de enorme schade die dit conflict veroorzaakt. Hij is van mening dat de twee leveranciers onder druk moeten worden gezet.