Voldoen aan internationale douaneregels

douane

Bepalen of je wel of geen douanerechten dient te betalen voor een product, gebaseerd op de receptuur ervan, is niet makkelijk. Ook luisteren de regels van bijvoorbeeld NAFTA (de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst) steeds nauwer. Ter ondersteuning van de free trade-regels die bepalen of je invoerrechten moet betalen, ontwikkelde Type2Solutions met Scope een IT-tool.

De tool is vooral interessant voor de chemische- en foodsector. ‘De regels waaraan producenten moeten voldoen, worden steeds strenger. Zijn data niet correct, dan kloppen de analyses niet, dan voldoet het product niet en mag je douanerechten betalen’, zegt Alexandre Klinkenberg van Type2Solutions. Volgens hem was de noodzaak voor IT-hulp nooit eerder zo groot. ‘Het is voor bedrijven haast onmogelijk om complexe recepturen en productstructuren te ontrafelen. Het handmatig uittekenen en uitrekenen van receptuurgegevens kan dagen kosten. Die tijd hebben producenten niet’, licht Klinkenberg toe.

Alexandre Klinkenberg

Met Scope zijn deze enorme hoeveelheden gegevens snel en accuraat te analyseren. Ook genereert het een zogenaamd NAFTA-certificaat en is het in staat tot het genereren van meerdere certificaten tegelijkertijd. Een dergelijk certificaat is nodig wil een onderneming een product exporteren, maar het voorkomt niet dat de douane een steekproef kan uitvoeren.

In een wereld waarin wet- en regelgeving jaarlijks strikter wordt en de snelheid van productintroducties rap toeneemt, meent Type2Solutions met Scope een softwareoplossing te hebben ontwikkeld die het leven van veel producenten net iets makkelijker maakt. De mogelijkheden zijn divers. Het systeem biedt ondersteuning bij het maken van batch-preselecties. Ook kan een producent bepalen of hij op basis van bepaalde uitkomsten batches wel of niet naar de VS dan wel Canada stuurt. ‘Veel systemen hebben moeite met het tonen van dergelijke info.’

Tot slot is Scope in te zetten voor simulaties. Bij een hogere verkoopprijs van een product kan immers het resultaat van een analyse een heel andere uitkomst hebben.