Voedselschandaal vaak door prijsdumping veroorzaakt

Bij veel incidenten met besmet voedsel is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sprake van prijsdumping, het onder de marktprijs aanbieden van producten. Dat stelt woordvoerder Harry Paul van de NVWA in het FD van 22 april 2016.

Inspecteur-generaal Paul noemt in de krant het voorbeeld van een uitbraak van het norovirus in het oosten van Duitsland in 2011. Die bleek terug te voeren op een partij bevroren aardbeien geïmporteerd uit China. De vruchten werden voor zo’n 10 tot 12 cent per kilo aangeboden. ‘Dan weet je dat dat gewoon niet kan kloppen’, aldus Paul.

Volgens de NVWA is ook de traceerbaarheid van producten problematisch: een fabrikant heeft geen overzicht over welke bedrijven precies de ingrediënten aanleveren. Zo maakt het FD melding van een hamburger van een A-merk dat door de dienst werd onderzocht en waarin vlees werd aangetroffen afkomstig van tien verschillende slachterijen.

Minder voedselinfecties

Onduidelijk is of het aantal voedselschandalen toe- of afneemt. De NVWA beschikt niet over exacte cijfers van het aantal terugroepacties. Wel zijn er cijfers van het aantal voedselinfecties- en vergiftigingen in Nederland. Uit een RIVM-rapport blijkt volgens het FD dat er in 2014 minder uitbraken van voedselinfecties waren dan in het jaar ervoor.