Vliegtuigonderdelen Easyjet straks direct uit de printer

Luchtvaartmaatschappij Easyjet zet de 3D-printer in als middel om snel defecte vliegtuigonderdelen te kunnen vervangen. De prijsvechter denkt zo veel geld te kunnen besparen en de vliegtuigen sneller bedrijfsklaar te hebben na een mankement. Dat meldt het AD van 5 juni 2015.

Automatisering van dit soort processen is voor een bedrijf als Easyjet erg belangrijk, laat een woordvoerder weten. ‘In tegenstelling tot een maatschappij als KLM, die zijn basis in Nederland heeft, hebben wij overal in Europa kleinere vestigingen. Het is duur om op al die plaatsen onderdelen op te slaan. En als je ze vanaf een andere plek moet invliegen, kost dat tijd.’

Door gebruik te maken van een 3D-printer hoeft Easyjet alleen de onderdelen te produceren die op dat moment nodig zijn bij de monteurs. Er hoeft geen voorraad meer aangehouden te worden met reservemateriaal waarvan een deel nooit gebruikt zal worden. Ook produceren 3D-printers doorgaans sneller, beter en lichter dan klassieke productieprocessen.

Proeven met niet-cruciale onderdelen

Easyjet begint de proeven met het 3D-printen overigens bij onderdelen die niet direct cruciaal zijn voor de vliegprestaties van haar toestellen, zoals armleuningen, klaptafeltjes en blinderingen van de raampjes. In de toekomst is het wel de bedoeling dat bijvoorbeeld ook onderdelen van de motor ter plekke uit de 3D-printer komen rollen.

Met het 3D-printen van vliegtuigonderdelen wordt trouwens wereldwijd inmiddels volop geëxperimenteerd. Zo kondigde China Eastern Airlines onlangs al soortgelijke proeven aan. En Australische onderzoekers zijn er recent zelfs in geslaagd een complete vliegtuigmotor te produceren met behulp van een 3D-printer.