Vion snijdt in vleesactiviteiten Duitsland

Vion

Vleesproducent Vion in Boxtel snijdt diep in haar Duitse vleesactiviteiten. Het verkoopt drie locaties en sluit een vierde, waardoor het vijf van de negen productielocaties in Duitsland overhoudt.

Vion draait al twee jaar op rij stevige verliezen. Mede door een reservering voor de Duitse activiteiten liep het verlies in 2022 op tot meer dan 100 miljoen euro. Als oorzaak voor de ‘Duitse’ problemen wijst de vleesproducent naar de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in het land, die de export naar derde markten enkele jaren stillegde. Inmiddels zijn verschillende afzetmarkten weer geopend, al is de belangrijke Chinese markt nog dicht. Ook de krimp van de Duitse varkensstapel zorgt voor overcapaciteit in de fabrieken, wat de winstgevendheid drukt.

Goedkeuring mededingingsautoriteit

Vion verkoopt de runderslachterij en voorverpakkingsfaciliteit in Altenburg en de hamspecialist Ahlener Fleischhandel aan Tönnies Group. Daarnaast verkoopt het haar varkensslachterij in Perleberg aan Uhlen. De overeenkomsten zijn al getekend, maar er is nog wel wettelijke goedkeuring nodig van de Duitse mededingingsautoriteit. Vion heeft ook haar varkensslachterij in Emstek in de etalage gezet, maar pogingen een koper te vinden zijn mislukt omdat ‘er geen acceptabele biedingen’ zijn ontvangen. Vion wil de vestiging in Emstek eind maart sluiten.