Vijf jaar cel voor frauderende topman Rynart Transport

Franck Rynart, de voormalige bestuursvoorzitter van het in 2007 failliet verklaarde Brabantse transportbedrijf Rynart, gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt vijf jaar onvoorwaardelijk de cel in. Het faillissement van Rynart werd volgens het OM door fraude veroorzaakt, meldt het FD in artikelen in de edities van 12 en 14 november 2014.

Franck Rynart maakte zich volgens het OM schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Onder zijn leiding zou de boekhouding op grote schaal zijn opgepompt en vervalst. Ook zou Rynart zich persoonlijk hebben verrijkt voor een bedrag van veertig miljoen euro, ten koste van de financiers en banken van Rynart.

Ook twee medeverdachten van de bestuursvoorzitter hoorden onvoorwaardelijke celstraffen tegen zich eisen. Zo eiste het OM tegen de oud-CFO van Rynart een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar. De financiële man van Rynart in de vestiging in Hongarije moet van het OM twaalf maanden onvoorwaardelijk de cel in. De strafeis tegen de vierde verdachte, oud-controller Ronald Rynart, wordt later bekendgemaakt.

Het transportbedrijf Rynart gold jarenlang als het meest succesvolle Nederlandse bedrijf in Hongarije. Voor een fonkelnieuw logistiek centrum in Boedapest zouden volgens Rynart 2200 medewerkers in Hongarije, 108 in Turkije en veertig in Nederland werkzaam zijn. Dat bleek grotendeels verzonnen. Om alle leugens te maskeren, zouden de verdachten op grote schaal valse facturen en overeenkomsten hebben opgesteld.

Voorbeelden van de verzinsels van Rynart waren bijvoorbeeld de aanschaf van 54 denkbeeldige vorkheftrucks, de realisatie van een nep-dieseltankstation en de zogenaamde aankoop van een sprinklerinstallatie. In de periode 2005-2007 zou het eens zo bejubelde transportbedrijf de omzet zo met in totaal 56 miljoen euro hebben opgepoetst.