Vijf Europese megafabrieken voor AkzoNobel

AkzoNobel_logoAkzoNobel gaat de Europese verfproductie grotendeels verhuizen. Momenteel heeft de producent twintig tot 25 kleine fabrieken, maar de van oorsprong Nederlandse multinational denkt aan vijf of zes megafabrieken buiten Nederland, in Europa. Dat meldt het FD op 28 mei 2013.

De keuze voor een klein aantal grote fabrieken past bij de eerder dit jaar aangekondigde strategie-update. Na een serie overnames kreeg AkzoNobel fabrieken in handen die deels dezelfde producten maken, wat de productie duur maakt. AkzoNobel-topman Ton Büchner zegt tegenover de krant dat schaalvergroting nodig is om de kosten te drukken.

Enkele minder rendabele fabrieken zullen verdwijnen. De drie Nederlandse verffabrieken blijven volgens AkzoNobel open om de productie van de grote fabrieken aan te vullen. De fabriek in Groot-Ammers produceert jaarlijks 45 miljoen liter verf.

De megafabrieken komen in Polen, Frankrijk en Engeland en Turkije. In de drie eerstgenoemde landen heeft AkzoNobel al drie grote productielocaties en in Noord-Engeland is er nog een in aanbouw. Turkije is een groeimarkt en geografisch gunstig.