Vierde versie 3PL-metrokaart NL

3PL Subway 4.0Logistieke spelers moeten meer innoveren en zich specialiseren

De sector van logistiek dienstverleners loopt op gebied van innovatie achter op de andere door de overheid benoemde topsectoren. Slechts 17 procent van de logistieke bedrijven hebben processen vernieuwd, significant lager dan het gemiddelde van 35 procent. Wel zoekt een bovengemiddelde 40 procent samenwerking op bij innovatie. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM onder de negen topsectoren in najaar van 2012.

Uit de jaarlijkse inventarisatie van Supply Chain Magazine blijkt dat logistiek dienstverleners zich langzaamaan specialiseren. De markt van logistieke dienstverlening in Nederland is 2012 met 3,3 procent omzet gestegen, terwijl de marges onder druk blijven staan. Volgens het Niwo zijn afgelopen jaar 127 wegtransportbedrijven failliet gegaan, zes procent meer dan in 2011. Een consolidatie in de logistieke markt blijft voorlopig uit. De beoogde overname van TNT Express door UPS is afgeketst vanwege de weigering door de Europese Commissie.

Alleen PostNL heeft begin dit jaar de Nederlandse en Belgische activiteiten van Trans-o-flex Group, sterk in de logistieke markt van healthcare en ziekenhuizen, overgenomen. Voor de samenstelling van de jaarlijkse metrokaart met logistiek dienstverleners vroeg Supply Chain Magazine naar hun specialisaties en de concurrenten die ze veelvuldig tegenkomen in tenders per industrie. Uit de top 5 per logistieke activiteit en klantsegment begint zich iets duidelijker een specialisatie af te tekenen. Maar in de omzetverdeling en de representatie van aantal metrostations per speler komt dit nog niet tot uiting.

De 3PL Subway Map 4.0 is voor het eerst gepubliceerd in Supply Chain Magazine 4 – juni 2013

Download: 3PL Subway Map 2013