Verschillende producenten sluiten Nederlandse fabriek

Zowel AkzoNobel als Tetra Pak zien zich genoodzaakt een fabriek in Nederland te sluiten. De fabriek van chemieconcern AkzoNobel in Deventer gaat in 2016 dicht. Verpakkingsfabrikant Tetra Pak sluit de deuren van zijn fabriek in Moerdijk eind 2014 al. Hyva, producent van hydraulische cilinders, sluit eind dit jaar zijn laatste fabriek in Nederland, in het Drentse Hoogeveen.

AkzoNobel zal de productie de komende jaren al afbouwen. Het chemieconcern heeft dat besluit op 24 januari genomen. De fabriek in Deventer produceert een grondstof voor plastic. Volgens AkzoNobel wordt er in Europa te veel en te duur geproduceerd. Het concern wil de fabrieken in Mons (België) en Deventer samenvoegen. De directie vindt Mons een betere locatie en daarom wordt de fabriek in Nederland gesloten.

Hyva, producent van hydraulische cilinders voor onder meer vrachtwagens en trailers, verplaatst de productie wordt naar het Italiaanse Popviglio. Hyva bracht eerder al de productie van verrijdbare kranen naar de Italiaanse stad. Met de verhuizing wil Hyva kosten besparen en de productie verhogen.

De productielocatie van Tetra Pak kampt al enige tijd met overcapaciteit. Door de afnemende vraag naar drankkartons in Centraal- en Noord-Europa daalde de omzet afgelopen jaar met zestien procent ten opzichte van 2007. De sluiting van de fabriek in Moerdijk ziet Tetra Pak als een belangrijke stap om regionaal concurrerend te blijven en lange termijngroei in Europa veilig te stellen.