Verrassend supply chain: verpakken is beleven

Onlangs sprak ik Sandra Könings van Trendlogic. Zij houdt zich bezig met belevingsaspecten en productkeuzes op basis van huidige en te verwachten marktontwikkelingen. Ze verbaasde zich erover dat er in de logistiek regelmatig onhandig en niet klantvriendelijk geacteerd wordt als het gaat om postpakketten. ‘Valt daar niets aan te doen?’, vroeg Sandra.

Sandra was na een lange werkdag laat thuis en vond in de brievenbus een kaartje waarop vermeld stond dat er een postpakket was aangeboden, ze helaas niet thuis was en het pakket zich nu bij de buren bevond. De buren waren op dat moment natuurlijk niet thuis. Dan het pakket zelf: een standaard bruine doos met een label, slordig geplaatst op het golfkarton. Erger nog was dat de doos vol krassen en vegen zat en zelfs ingedeukt was.

Sandra en ik zijn het helemaal met elkaar eens. Nadat je vanuit de luie stoel op internet iets leuks hebt besteld, wil je het liefst zo snel mogelijk dat geluksgevoel ervaren van het in handen krijgen van het pakketje. Zoiets zou toch een feest moeten zijn? Daar hoort uiteraard een leuke of passende verpakking bij: het is een moment van emotie, beleving en plezier. Sandra benadrukt hierbij nog het fun-element en we stellen samen vast dat een mooie verpakking absoluut leidt tot herhalingsaankopen.

Uiteraard beseffen we dat de algemene verpakkingseisen, zoals een degelijke bescherming, goed geborgd moeten zijn. Maar het is toch veel leuker als ook de commerciële waarden van de omdoos worden benut? Een doosje chocoladehagelslag is toch ook niet een bruin kartonnen pakje met een sticker erop? Emotie, uitdaging en aantrekkelijkheid, daar gaat het om.

Stelt u zich eens het verschil voor tussen een aangeboden bos bloemen in een standaard bruine doos of in een modieuze, geurende verpakking die door zijn vensters al toont wat een prachtig boeket zich in de doos bevindt. Ik denk dat de keus snel gemaakt is, al kost het de ondernemer een paar centen meer. De kans op herhalingsaankopen zal dit verschil meer dan vergoeden.

Boeiender fysiek proces

De genoemde transparantie en herkenning van het product maakt ook het fysieke proces beter en boeiender. De aantrekkelijkheid van de verpakking zorgt voor een positieve beleving voor de inpakker en bezorger, maar ook voor duidelijkheid over de wijze van behandeling van het pakket. Dat maakt de kans op beschadiging kleiner. Welke ondernemer kiest niet voor tevreden medewerkers met passie voor hun baan, en minder extra werk vanwege klachten, herstelactiviteiten of retourprocessen?

Over extra werk gesproken: eigenlijk zou elk pakket met één poging geleverd moeten kunnen worden, net als een brief in de brievenbus. PostNL introduceerde in januari op de Webwinkel Vakdagen hun pakketautomaat, te vinden op een aantal treinstations in Nederland. Hoewel dit een prima initiatief is, moet je alsnog je huis uit. Daarbij is de oplossing leverancier-afhankelijk, terwijl je juist wil dat iedere aanbieder zijn pakket kwijt kan. Er zou toch een oplossing te bedenken moeten zijn waarbij elk nieuwbouwhuis wordt uitgerust met een postbox/-kamer, door de bezorger te betreden met een cijfercode?

Kortom, laten we van het ontvangen van een postpakket een feest maken. Voor iedereen aantrekkelijker en beter. Ondernemers: wees creatief, de wereld ligt voor u open…

Charles Willemsen is zelfstandig adviseur in inkoop, logistiek en supply chain
Charles.Willemsen@winninc.nl