Verpa Senco verhoogt servicegraad met vier procent

[Partnercontent]

Verpa Senco is specialist op het gebied van (industriële) hechttechniek. Het bedrijf levert spijker-, schroef- en nietapparaten van het gerenommeerde merk Senco, inclusief alle bijbehorende verbruiksartikelen. Mede hierdoor liggen in het Europese distributiecentrum in Lelystad maar liefst 12.800 artikelen met compleet verschillende karakteristieken op voorraad. Met Slim4, de voorraadoptimalisatie-software van Slimstock, is Verpa Senco erin geslaagd om de voorraadbesturing naar een hoger niveau te tillen. Erik Kuijper, Director Operations: “Dit hadden we jaren eerder moeten doen.”

“Toen ik de mogelijkheden van Slim4 ontdekte, was ik direct verkocht”
Erik Kuijper, Director Operations, Verpa Senco

Sinds 2008 mag Verpa Senco zich de exclusieve masterdistributeur van Senco in Europa, het Midden-Oosten en Afrika noemen en is het bedrijf snel gegroeid. De Poppers Groep heeft de nationale Senco distributeurs in Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Ierland overgenomen en is zelf een nieuwe vestiging gestart in Turkije. In 2010 is Erik Kuijper begonnen om van de logistieke organisatie een efficiëntere operatie te maken. “We zijn nu bezig om zoveel mogelijk kosten uit de keten te halen. Voorheen was elke schakel zelfsturend, daar wilden we vanaf”, aldus de Director Operations van de Poppers Groep, de holding waartoe Verpa Senco behoort.

Kosten uit de keten
In dat kader heeft Kuijper ook de voorraadbesturing aangepakt. “Het bepalen van optimale bestelniveaus vergde met het ERP pakket veel handwerk, met als resultaat dat  deze klus niet structureel en niet nauwkeurig genoeg plaatsvond”, vertelt Kuijper. De oplossing bleek Slim4. “Toen ik zag wat Slim4 kon, was ik direct verkocht. Dit systeem moesten we hebben.”

Resultaten snel zichtbaar
Na een kort implementatietraject werden de resultaten snel zichtbaar. Het bestelproces is veel minder arbeidsintensief geworden. Per artikel worden nu volledig automatisch de juiste parameters vastgesteld om tot betere vraagvoorspellingen en inkoopadvies te komen. Dankzij exceptierapporten komen dreigende tekorten of overschotten nu veel sneller aan het licht. Met behulp van de Capital Performance Monitor van Slimstock houdt Kuijper de voorraadniveaus en specifieke prestatie-indicatoren in de gaten.

De cijfers spreken boekdelen. Binnen zeven maanden na de ingebruikname van Slim4 is de voorraadbeschikbaarheid gestegen van 93,8 naar 97,8 procent. En het plafond is nog niet in zicht, denkt Kuijper. “Met onze A-artikelen verwacht ik op 99,5 procent en met de B-artikelen op 99,0 procent te kunnen uitkomen. Tegelijkertijd is het aantal voorraaddagen gedaald.”

Backorders omlaag, productiviteit omhoog
“De gevolgen zijn tot in het magazijn merkbaar. Dankzij de daling van het aantal backorders en bestellen van economische hoeveelheden werken we ook in het magazijn veel efficiënter.” De vraag of de investering in Slim4 zichzelf terugverdient, is voor Kuijper allang beantwoord. “Deze tool is voor ons een voorwaarde geworden om onze voorraad goed te kunnen besturen. Het aanschaffen van Slim4 hadden we jaren eerder moeten doen.”