Verladers willen meer financiële controle op logistieke kosten

Meer financiële controle op de logistieke kosten. Dat is een belangrijk streven van verladers. Ook willen ze het inzicht in logistieke stromen verbeteren. Dit blijkt uit een onderzoek door softwarebedrijf Descartes Systems Group naar directie-doelstellingen en de ondersteuning van ICT bij het logistieke proces.

Het verlagen van kosten (74 procent) en het verhogen van service voor klanttevredenheid en klantbehoud (63 procent) staan – voor-spelbaar – bovenaan het prioriteitenlijstje van de directie van verladers. 45 procent wil echter ook meer financiële controle hebben op de logistieke kosten. En 44 procent verlangt een beter inzicht in logistieke stromen.

Daarnaast is een kwart van de verladers op zoek naar de mogelijkheden om de logistieke flow voor fulfilment te verbeteren. Hoewel 63 procent van de verladers ervan overtuigd is de transportkosten met 5 tot 10 procent te kunnen verlagen door ICT-innovatie (vooral data-integratie), gebeurt dat in de praktijk echter nog niet vaak.

Veelvuldig applicatiegebruik

Verladers gebruiken voor hun primaire logistieke proces vooral WMS- en ERP-systemen (82 procent). De helft gebruikt twee tot drie applicaties om het logistieke proces aan te sturen, 21 procent gebruikt er vier of meer. 82 procent meent dat data-integratie voor tracking & tracing is gerealiseerd. In de praktijk blijkt slechts 22 procent de gegevens in het eigen systeem te hebben: driekwart haalt de info handmatig op uit het portaal van de vervoerder.

Transport Management Systeem

Slechts een derde van de verladers beschikt over een Transport Management Systeem dat ook uitbestede logistieke activiteiten omvat. Zo’n systeem combineert alle gegevens in één overzicht en biedt daarmee controle over de prestaties en efficiëntie van de organisatie. Volgens Descartes zorgt het voor flexibiliteit, geavanceerde mogelijkheden en snelle time-to-value en maakt het systeem het voor verladers eenvoudiger om kosten te besparen en de service te verhogen.