Verkiezing van de MP en de SCP

Misschien heeft de verkiezingsstrijd wel iets van de verkiezing van de supply chain professional 2010. Een groepje kandidaten presenteert zich en de kiezers maken een keuze. Is de keus voor een Minister-President (MP) te vergelijken met de verkiezing van de beste Supply Chain Professional (SCP)?

Mag je het premierschap wel vergelijken met de wedstrijd rond de supply chain professional 2010? De vier supply chain professionals gingen met elkaar de strijd aan op 11 mei, met Erik Brouwer van Perfetti Van Melle als overtuigende winnaar. Naast de wedstrijd was de dag ook bedoeld om kennis te maken met andere professionals en op een andere manier met het vak bezig te zijn.

Niet meer dan wedstrijdje
De parlementsverkiezingen van 9 juni zijn ook niet veel meer dan een wedstrijdje met als buit het premierschap. Het draait om vertrouwen in kennis en kunde om het land te kunnen besturen. Ook is het belangrijk dat de beoogde MP over het charisma bezit om het land te presenteren in het buitenland. Eigenlijk komt dat best overeen met de verkiezing voor supply chain professional. Al krijg je als winnaar van de parlementsverkiezingen na afloop wel een zware dobber: de coalitiebesprekingen. De supply chain professionals konden op 11 mei na afloop van een zware dag lekker naar huis.

Aan de tand voelen
Wat wel jammer is, is dat je bij de verkiezingen op 9 juni niet persoonlijk de lijsttrekkers aan de tand kunt voelen. De kritische vragen die de reizigers aan boord van de boot aan de supply chain professionals konden stellen, kunnen alleen de interviewers van de televisiedebatten aan de lijsttrekkers voorleggen. Tegelijkertijd hebben we de lijsttrekkers de laatste jaren vrijwel allemaal heel aardig in de gaten kunnen houden. Ook zijn er stemwijzers op internet die het kiezen vergemakkelijken.

Pindakaas
De overeenkomst gaat nog verder. Het toeval wil dat een goede kansmaker op het premierschap, Mark Rutte van de VVD, een achtergrond heeft als HR-manager. Hij begon zijn carrière bij Calvé in Delft en wist de productiviteit van zijn medewerkers te vergroten. Hij deed dit door de middenlaag uit het productieproces te halen. Van medewerkers werd verwacht dat zij hun machine repareerden als zich storingen voordeden. Deze werkwijze leverde meer verantwoordelijkheidsgevoel, snellere reparaties, grotere voorzichtigheid en uiteindelijk dus ook een hogere productiviteit.

Haagse sores
Het is jammer dat politici zo weinig de ervaring van het bedrijfsleven gebruiken om de Haagse sores te bestrijden. Jan Kees de Jager lukt het mondjesmaat, hij geldt vooral als vertegenwoordiger van ondernemers en weet veel voor hen te realiseren op het terrein van wetgeving. Iemand als Hans Wijers van Akzo Nobel, is vooral sterk geworden na zijn politieke carrière. Een andere succesvolle politicus en zakenman is misschien Ruud Lubbers.

Ideale schoonzoon
Een wijze les voor elke verkiezing is de les van John Jansen, directeur Logistiek bij Nedac Sorbo. John Jansen is iemand waar je ontzettend veel van kunt leren. Zo pikt het jurylid van de Supply Chain Professional verkiezingen in 2008 en 2009, de echte supply chain professional er heel snel uit. Wat dan vaak gebeurt, is dat er 2 kandidaten overblijven. Dan komt het gevoel kijken.
John Jansen stelt zich dan op zo’n moment een heel eenvoudige vraag: ‘Wie is de ideale schoonzoon. Met wie van de kandidaten zou je dochter thuis mogen komen?’ En vaders met dochters begrijpen dit gevoel. Je vertrouwt een kostbaar goed als je dochter niet aan iedereen toe. En dat vertrouwen is een prima basis voor een keuze. Al zat John Jansen dit jaar niet in de jury, ik weet zeker dat de jury opnieuw dit criterium heeft gehanteerd. Dus met recht: als je twijfelt, denk aan het stemadvies van John Jansen en je hebt hem zo. Want wat een grote overeenkomst is tussen de verkiezingen van de beste supply chain professional of de parlementsverkiezingen: de mannen overheersen!

Stemadvies
Tot slot een klein stemadvies: ik vind de parlementsverkiezingen zeer persoonlijk. Privé en werk lopen er vaak door elkaar heen. Een kenniseconomie is best, maar gaat dit ten koste van de hypotheekrenteaftrek? En in hoeverre hebben vreemdelingen een effect op het bruto nationaal product? Draait het om belastingen die slecht zijn voor de ondernemer of goed voor de burger? En zorgen milieumaatregelen wel voor een gezonde economie?

Laat je overtuigen
Kortom vragen die ieder persoonlijk moet beantwoorden en daarmee is het grootste verschil tussen beide verkiezingen wel helder: laat jezelf overtuigen en kies dan de beste schoonzoon.

Hendrik-Jan de Wit is publicist en werkt als webredacteur bij www.romae.nl. Kijk op zijn blog voor meer meningen en verhalen: http://hendrik-jandewit.blogspot.com. Hij was tot december webredacteur bij Supply Chain Magazine.