Vera: Volvo Trucks’ zelfrijdende transportoplossing

Vera

Volvo Trucks komt met een geïntegreerde oplossing voor het vervoeren van goederen van een logistiek centrum naar een haventerminal in het Zweedse Göteborg. Ze luistert naar de naam Vera. Vera is een elektrisch aangedreven, volledig geautomatiseerd en zelfrijdend voertuig. De transportoplossing is het resultaat van een nieuwe samenwerking tussen Volvo Trucks en veerbootvervoerder en logistiek bedrijf DFDS.

De samenwerking van Volvo Trucks en DFDS is bedoeld om Vera te implementeren in een bestaande toepassing. Deze bestaat uit een systeem voor een continue goederenstroom vanaf het logistieke DFDS-centrum naar een haventerminal, voor distributie over de hele wereld.

In 2018 presenteerde Volvo Trucks al een eerste elektrische, zelfrijdende oplossing met een online verbinding, ontworpen voor hoogfrequente taken in logistieke centra, fabrieken en havens. Vera is geschikt om grote hoeveelheden goederen met een hoge precisie te vervoeren over korte afstanden.

Bewaking door verkeerstoren

‘Dit is een ideale setting om Vera te implementeren met mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van andere, vergelijkbare activiteiten’, meldt Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions bij Volvo Trucks. Het doel is om een logistiek systeem te realiseren dat bestaat uit verschillende Vera-voertuigen die worden bewaakt via een verkeerstoren.

De voertuigen vormen samen een naadloze en constante stroom die voldoet aan de eisen voor grotere efficiency, flexibiliteit en duurzaamheid. De samenwerking met DFDS is een eerste stap om Vera te implementeren in een bestaande transporttaak op vooraf geselecteerde, openbare wegen in een industriegebied.

Voortrekkersrol vervullen

‘We willen een voortrekkersrol vervullen met zelfrijdende transporten. Deze samenwerking helpt ons bij het ontwikkelen van een efficiënte, flexibele en duurzame oplossing voor de lange termijn. De zelfrijdende voertuigen die onze gates passeren, leveren voordelen op voor onze klanten, het milieu en ons bedrijf’, zegt Torben Carlsen, CEO van DFDS.

De autonome transportoplossing wordt verder ontwikkeld op het vlak van technologie, beheer en aanpassingen aan de infrastructuur, voordat de voertuigen volledig operationeel zijn. Bovendien worden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen om te voldoen aan maatschappelijke vereisten voor een veilige route voor zelfrijdende transporten.

Toekomst van de logistiek

‘Autonome transporten met lage geluidsniveaus en zonder uitstoot van uitlaatgassen spelen een belangrijke rol in de toekomst van de logistiek en komen zowel het bedrijfsleven als de maatschappij ten goede. We zien deze samenwerking als een belangrijke start en willen vooruitgang boeken op dit gebied. Vera heeft dan wel een snelheidslimiet, maar wij niet’, aldus Karlsson.