Venlo opnieuw beste Europese logistieke vestigingsplaats

Opnieuw wijzen Prologis en Eye For Transport (EFT) Venlo aan als beste vestigingsplaats in Europa voor logistieke bedrijvigheid. Voor EFT is deze titel mede de reden om haar jaarlijkse 3PL Summit en CSCO Forum in oktober 2016 opnieuw in Venlo te houden.

Venlo was ook in 2013 al Europees koploper. Niet alleen prolongeert Venlo dit jaar dus zijn titel, het vergroot ook zijn voorsprong op de andere Europese logistieke hotspots. De logistieke vastgoedontwikkelaar Prologis en EFT baseren zich op een onderzoek onder 170 Europese gebruikers van distributiecentra, die elk honderd distributielocaties beoordeelden aan de hand van vier sleutelfactoren.

Criteria

Deze criteria waren: de nabijheid van klanten en leveranciers, de beschikbaarheid van arbeidskrachten en de coöperatieve opstelling van lokale en provinciale bestuurders; de beschikbaarheid van grond en van bestaande warehouses; de kosten van het vastgoed en, tot slot, de kwaliteit en bereikbaarheid van de infrastructuur inclusief economische netwerken.

‘Het beste nieuws dat ons kan overkomen’, reageert wethouder Stephan Satijn van Economische Zaken. ‘Het is ons visitekaartje, een aanbeveling voor het wereldwijde logistieke bedrijfsleven. Vooral ook omdat we dit jaar onze voorsprong vergroten. Het eindrapport is nog niet vrijgegeven, maar ik begrijp wel uit de toelichting dat de samenwerking tussen de logistieke ondernemingen veel waardering krijgt. Dat is een felicitatie waard aan het adres van de sector.’

Europese positie versterken

Ook bij Smart Logistics Centre Venlo (LCV) ging de vlag uit toen het nieuws bekend werd. Bestuurslid acquisitie, pr & branding Ron Kuypers: ‘Het is een van de ambities van Smart LCV om de Europese positie van logistiek Venlo en Venray verder te versterken. Deze uitverkiezing door de voornaamste Europese gebruikers van distributiecentra is een enorme aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan.’

In Smart LCV werkt het logistieke bedrijfsleven van Noord-Limburg samen met de regionale overheid en kennisinstellingen. Het initiatief richt zich op infrastructuur, arbeidsmarkt en onderwijs, innovatie, acquisitie, pr en branding. Ruim tweehonderd stakeholders zijn bij Smart LCV aangesloten.