Venlo krijgt Europese e-commerce shopping mall

e-commerce winkelwagenEr wordt momenteel volop geïnvesteerd in logistieke centra op strategische locaties. In Alpen aan den Rijn is sinds 1 maart 2015 een nieuw multifunctioneel logistiek centrum van PAX Groep in bedrijf, gericht op de bouw en industrie. Daarnaast wordt op Trade Port Noord in Venlo een Europese e-commerce shopping mall gerealiseerd.

De zogeheten Venlo e-commerce Logistic Campus wordt de e-commerce shopping mall van de toekomst; 24/7 geopend en digitaal bereikbaar voor alle consumenten in Europa.

De shopping mall in Venlo gaat 140.000 m2 tellen en wordt gebouwd door de Belgische ontwikkelaar Groep Heylen uit Herentals. Volgens Groep Heylen is de ligging van Trade Port Noord Venlo ideaal ten opzichte van multimodale transportstromen en op korte afstand van meerdere Europese knooppunten van de grote pakketdiensten.

De Venlo e-commerce Logistic Campus is een zogenaamd ‘collaborative warehouse’. De grote omvang aan magazijnoppervlak op de begane grond, eventueel uit te breiden met drie extra tussenlagen, zorgt voor voldoende ruimte om de nodige flexibiliteit te bieden. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, zorgt juist het enorme oppervlak voor een spaarzaam grondgebruik en een efficiënt gebruik van energie.

‘De supply chain-kosten maken een aanzienlijk deel uit van de totale kosten van e-commerce. Een efficiënt en geoptimaliseerd logistiek proces is dan ook noodzaak. Logistiek behoort hiermee tot een van de kerncompetities van een succesvol e-commercebedrijf.’ Deze visie van Groep Heylen groeide door de samenwerking met Trade Port Noord Venlo, de provincie Limburg en de gemeente Venlo uit tot het concept van de Venlo e-commerce Logistic Campus.

Multifunctioneel logistiek centrum in Alpen aan den Rijn

PAXIn Alpen aan den Rijn is sinds 1 maart een nieuw multifunctioneel logistiek centrum in bedrijf van PAX Groep, gericht op de bouw en industrie. Verschillende logistieke disciplines en activiteiten komen hier samen. In de vestiging, met een oppervlakte van 12.000 m2, worden onder andere werkzaamheden van PAX Integrated Logistics, PAX Bouw- en Industrieservice en Nabek Wegtransporten ondergebracht.

De dienstverlening van PAX Groep wordt uitgebreid door het aanbieden van opslag voor zowel lange als korte termijn. Daarnaast zal bijvoorbeeld Nabek vanuit deze strategisch gelegen locatie leveringen voor doe-het-zelfzaken en bouwplaatsen consolideren en crossdocken. In het bijzonder voor bedrijven uit de regio zijn er voordelen. Zo kan deze vestiging dienen als bufferlocatie als men bijvoorbeeld kampt met overflow of ruimtegebrek.