Veiling van sorteercentrum Free Record Shop

Het sorteer- en distributiecentrum van de Free Record Shop gaat onder de hamer. Het dc, met de bekende helikopter op het dak, was jarenlang een icoon langs de A20. Voor de veiling, uitgevoerd door Troostwijk Veilingen, wordt belangstelling verwacht vanuit de hoek van de logistiek dienstverleners en webshops.

De geschiedenis van de Free Record Shop gaat terug tot 1971, toen Hans Breukhoven een onafhankelijke Nederlandse winkelketen startte gespecialiseerd in de verkoop van muziek, films, spellen en boeken. De Free Record Shop groeide uit tot een bloeiend internationaal bedrijf.

Op het hoogtepunt in 2008 telde het concern 182 filialen in Nederland en 66 in België. Het hoofdkantoor was gevestigd in Capelle aan den IJssel, en hier was ook het logistiek centrum ondergebracht van waaruit alle winkels in Nederland en België werden bevoorraad.

In 2013 werd duidelijk dat de Free Record Shop Holding kampte met een hoge schuldenlast ontstaan door de aanhoudende crisis en de teruglopende omzet van de fysieke winkels. Op 28 mei 2013 werd het faillissement uitgesproken voor de Nederlandse activiteiten.

Halverwege juli 2013 werd het bedrijf overgenomen en maakte het een doorstart in afgeslankte vorm. Game Mania en Fame, die ook onder de Free Record Shop Holding vielen, werden afgesplitst.

In november 2013 werd het faillissement uitgesproken voor de Belgische activiteiten. Twee maanden later werd ook het bedrijf E-Ways, onderdeel van ECI Holding, failliet verklaard. E-Ways was verantwoordelijk voor het voorraadbeheer en verpakken en verzenden van de bestelde artikelen voor onder meer Free Record Shop. Door dit faillissement kwamen alle online activiteiten van Free Record Shop stil te liggen.

In maart 2014 werd aangekondigd dat de keten verder zou gaan als outlet, waarbij niet langer nieuwe cd’s en films, maar alleen nog oude magazijnvoorraden zouden worden verkocht tegen grote kortingen. Op 22 april van dit jaar werd Free Record Shop Nederland opnieuw failliet verklaard.