Veel kritiek op initiatief recyclingfonds in VS

plastic zwerfafval

‘Een druppel op een gloeiende plaat’, zo bestempelt een groep kritische organisaties de lancering van het Closed Loop Recycling Fund. Dat bericht het FD van 22 augustus 2014.

Het leenfonds van 100 miljoen dollar werd in april dit jaar opgericht door negen grote multinationals in de Verenigde Staten om zo gemeentelijke recycling te financieren. Onder meer Unilever, Walmart, Coca-Cola, Goldman Sachs , Procter & Gamble en PepsiCo nemen deel aan het initiatief.

 

Het idee is dat lokale overheden met een renteloze lening over kapitaal kunnen beschikken om de infrastructuur voor de inzameling en de recycling van afval uit te breiden of te verbeteren. De deelnemende bedrijven hopen zo de beschikking te krijgen over hergebruikte materialen en grondstoffen, zoals glas, papier en plastic. Dat verlaagt de productiekosten in de keten.

Volgens de groep kritische organisaties is het fondsbedrag echter slechts 0,0001 procent van de gezamenlijke jaarlijkse winst van deze bedrijven (815 miljard dollar). Het is weliswaar de bedoeling dat de bedrijven het kapitaal met aanvullende investeringen verder verhogen naar 500 miljoen dollar, maar ook dat vinden de organisaties geen ‘game changer’.

De criticasters wijzen erop dat een staat als Minnesota alleen al jaarlijks 60 miljoen dollar aan recycling spendeert. Het fondsbedrag zou dan ook net toereikend zijn om een paar steden te helpen met wat kleine projectjes. Bovendien zouden de bedrijven met dit fonds de verantwoordelijkheid voor recycling bij de gemeenten leggen, menen zij.

Winkelketen Walmart onderzocht eerder dit jaar hoe het meer gerecycled materiaal in z’n producten kon verwerken. Het gebrek aan een goede gemeentelijke infrastructuur voor gescheiden inzameling bleek daarbij de belangrijkste hindernis. In de VS wordt momenteel een derde van het afval gescheiden ingezameld en gerecycled.