Veel innovatie in supply chain software

Bedrijven in Nederland hebben supply chain software het afgelopen jaar heel verschillend voor innovatie toegepast: voor leveranciersmanagement, planning, analyse, transportoptimalisatie en voorraadmanagement. Daarnaast is ook duidelijk sprake van een vervangingsmarkt voor Warehouse Management Systems (WMS) en Enterprise Resource Planning (ERP). Dit blijkt uit de jaarlijkse research door Supply Chain Magazine voor de SCM IT Subway Map van Nederland.

 

Voor de zesde Nederlandse versie van de jaarlijkse SCM IT Subway Map is softwareleveranciers gevraagd naar hun meest innovatieve implementatie in het afgelopen jaar, naast hun aantal klanten en omzetpercentage per softwaretype. Uit deze rondvraag blijkt dat een aantal bedrijven in de supply chain zeer innovatief software toepast.

Nu het maken van koppelingen (interfaces) met andere ITsystemen steeds makkelijker is geworden, nemen bedrijven steeds meer applicaties in gebruik om de communicatie met hun leveranciers te managen. Retailer Foot Locker heeft samen met softwareleverancier Incore een supply chain portal ontwikkeld waarmee alle inkooporders en de complete afhandeling ervan met leveranciers wordt gedeeld. Enigszins vergelijkbaar heeft machinebouwer Agrifac via de oplossing van TradeCloud de inkoopprocessen met leveranciers geïntegreerd en krijgen zij inzicht in de productieplanning en materiaalbehoefte.

Innovatie in productie- en distributieplanning

Zoals vanouds passen bedrijven supply chain software toe voor de planning van productie en distributie, maar de oplossingen zijn op technologisch vlak wel behoorlijk doorontwikkeld. Softwareleverancier Cynax (failliet, red. 14-01-2015) past multi-echelon voorraadoptimalisatie toe bij een Nederlands vleesverwerkend bedrijf. Vergelijkbaar heeft Kijkshop de software Inform AddOne in gebruik genomen voor de voorraadoptimalisatie van het magazijn, de winkels en de webshop. Vezet, producent van salades, maaltijden en pizza’s voor Albert Heijn, heeft met de planningstool Preactor van Evologics de productie en de herbevoorrading aan de hand van kassagegevens geoptimaliseerd. Ook Quintiq, dat in september door het Franse Dassault Systèmes is overgenomen, heeft voor een bedrijf in de agrarische sector een oplossing geïmplementeerd waarmee gelijktijdig zowel de productie als de distributie wordt geoptimaliseerd.

Bedrijven passen ook steeds meer software toe ter ondersteuning van de periodieke overlegcyclus van Sales & Operations Planning (S&OP). DSM Dyneema is voor S&OP volop bezig met het uitrollen van verschillende softwaremodules van leverancier OM Partners. Certis, leverancier van gewasbescherming met hoofdkantoor in Maarssen, heeft S&OP geïntegreerd in één applicatie van Arkieva, geïmplementeerd door het Belgische adviesbureau Solventure. ASML heeft met het technologisch zeer vooruitstrevende, objectgeoriënteerde S&OP-platform van softwareleverancier Icron Technologies een omgeving gecreëerd voor verbetering van leveringsprestaties, voorraadoptimalisatie en analyse van bottlenecks en scenario’s.

De nieuwe toepassingen van analyses in de supply chain zijn ook divers. Elektronicaproducent TE Connectivity gebruikt software van Llamasoft voor het modelleren, analyseren en optimaliseren van wereldwijde supply chains en netwerken. Euramax Coated Products heeft met SAS Visual Analytics toegankelijke operationele rapportages over kwaliteit, materiaal en financiën. En ProRail heeft met VendorLink een bedrijfsbreed systeem voor prestatiemeting van toeleveranciers.

Platformen en control towers voor transport

Het managen van transportorders van en naar veel vervoerders kan tegenwoordig veel efficiënter, zoals bij chemiebedrijf Tronox met een Transport Management System van Transwide en bij 3M met een platform van ShipitSmarter voor alle transportzendingen. Voor het gezamenlijke initiatief HubWays in de sierteelt heeft Eyefreight een platform ontwikkeld voor gestandaardiseerde en digitale logistieke informatie voor transporteurs. Greencity Distribution heeft voor de stadsdistributie in Breda een transport control tower in de cloud van leverancier Storelink in gebruik genomen.

Naast de innovatieve toepassing van supply chain software zijn bedrijven ook volop bezig met het vervangen van verouderde systemen voor een nieuwe. Zo heeft Helly Hansen een WMS van Consafe Logistics geïmplementeerd en Doyen Auto eentje van de Franse softwareleverancier a-SIS. Ook de vervanging van ERP is nog volop aan de gang, zoals Exact bij eiverwerkend bedrijf Adriaan Goede en SAP ERP bij PepsiCo Benelux.

Download: SCM IT Subway Map 2014