VDL en Thinkwise scoren met ERP-project

VDL Groep, producent van onder andere voertuigen en onderdelen voor de automotive-industrie, voltooit dit jaar de grootschalige implementatie van een nieuw ERP-systeem. Voor de ontwikkeling daarvan koos VDL voor een minder bekende leverancier: Thinkwise Software uit Apeldoorn. Binnen drie jaar zijn nu 36 werkmaatschap-pijen van VDL succesvol overgezet naar de nieuwe software.

Het industriële familiebedrijf VDL telt in totaal 93 werkmaatschappijen en heeft vestigingen in negentien landen. Het produceert onder andere bussen, auto’s en onderdelen voor de automotive-industrie. VDL gebruikte hiervoor een zelf ontwikkeld ERP-systeem, dat in de loop der jaren echter technisch verouderd raakte.

Omdat VDL eerder al samen met Thinkwise met succes een kwaliteitssysteem moderniseerde, werd eind 2014 de strategische keuze gemaakt om ook met hen een eigen ERP-systeem te ontwikkelen. Binnen een jaar werd de originele applicatie gemoderniseerd met het low-code ontwikkelplatform van Thinkwise. Met een gemiddelde implementatietijd van acht weken werd deze vervolgens uitgerold naar 36 werkmaatschappijen.

Het succes van het ERP-project viel op en resulteerde er zelfs in dat VDL en Thinkwise het schopten tot finalisten voor de Business Software Award, een onderscheiding voor het meest innovatieve business-softwareproject binnen de maakindustrie. Die nominatie konden ze uiteindelijk echter niet verzilveren.

De kracht van low-code softwareontwikkeling

‘VDL heeft een unieke prestatie geleverd door binnen één jaar een eigen ERP-systeem te ontwikkelen en vervolgens succesvol uit te rollen naar meer dan dertig werkmaatschappijen. Ons motto ‘kracht door samenwerking’ is hier ook zeer van toepassing op Thinkwise, onze strategische ontwikkelpartner bij dit project’, aldus Paul Stoop, ICT-projectmanager ERP.

Volgens Victor Klaren, COO van Thinkwise, demonstreert het project van VDL de kracht van low-code softwareontwikkeling voor bedrijfssoftware. ‘Wij zijn heel trots dat VDL voor het Thinkwise low-code platform heeft gekozen om hun ERP-systeem te moderniseren’, meldt hij.

Volgens Klaren levert traditionele bedrijfssoftware ondanks lange en kostbare implementatietrajecten vaak niet op wat ervan verwacht wordt. ‘Samen met VDL hebben wij een ontzettend hoge ontwikkel- en implementatiesnelheid gerealiseerd en in korte tijd het ERP-systeem gerealiseerd. Dit bewijst dat het ook anders kan.’