VDL en DAF brengen zware e-truck op de markt

e-truck

VDL Groep en DAF Trucks hebben samen een volledig elektrische truck ontwikkeld. De DAF CF Electric VDL E-Power heeft een elektrische motor met een vermogen van 210 kilowatt, zo’n 300 pk. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170 kilowattuur. Er zou ongeveer 100 kilometer op één batterijlading gereden kunnen worden, claimen de bedrijven. Het tussentijds snelladen van de batterij is in 30 minuten gepiept, een volledige oplaadbeurt duurt circa anderhalf uur.

De beide Eindhovense ondernemingen bundelen hun krachten rond de ontwikkeling van deze e-truck en zullen later dit jaar de eerste elektrische vrachtwagens aan klanten uitleveren. Met de introductie van deze e-truck zeggen DAF en VDL in te willen spelen op de ontwikkeling dat emissievrij rijden én het nastreven van geluidsreductie steeds meer gemeengoed gaat worden, zeker in stedelijke gebieden.

‘Deze e-truck is een bekroning van 65 jaar samenwerken tussen DAF en VDL Groep’, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. ‘Dit is een bundeling van krachten tussen twee Eindhovense ondernemingen waar enerzijds een sterke basis en degelijkheid en anderzijds hoogwaardige innovatie excelleren. Onze e-truck biedt de wereld vooruitgang op het gebied van de verduurzaming van het goederentransport.’

Binnenstedelijke distributie

De e-truck zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht tot 40 ton. De technologie die is gebruikt, is in grote lijnen dezelfde als die wordt toegepast in de elektrische bussen van VDL Groep. Daarmee zijn inmiddels miljoenen kilometers in complexe dienstregelingen afgelegd. VDL heeft veel ervaring met het implementeren van volledige systeemoplossingen.

De e-truck is de afgelopen periode uitgebreid getest in het reguliere stadsverkeer. ‘De eerste uitgeleverde e-trucks zullen door onze klanten worden ingezet voor zwaardere distributie in stedelijke gebieden. Afhankelijk van de ervaringen zal de serieproductie van de CF Electric worden opgestart. Met welke aantallen die stap gepaard zal gaan, is afhankelijk van marktomstandigheden’, meldt VDL.