Van Oirschot maakt extra tijd vrij om toegevoegde waarde te creëren

[partnercontent] Als groothandel in een sterk ontwikkelde markt is het belangrijk je goed te onderscheiden van je concurrenten. Van Oirschot, groothandel in verwarmings- en installatiemateriaal, doet dit door extra services te verlenen. Om deze te faciliteren werd in 2011 de voorraadoptimalisatiesoftware van Slimstock aangeschaft voor het centrale magazijn in Herentals. Inmiddels is Slim4 ook uitgerold bij de zes filialen in Vlaanderen. Dankzij management by exception hebben de planners meer tijd om de voorraadstrategie per artikel te bepalen. Met behulp van Slim4 is de servicegraad gestegen naar ruim 97 procent.

Al ruim 48 jaar voorziet Van Oirschot professionals in heel Vlaanderen van verwarmings- en ventilatiematerialen voor de woningbouw. “Alles wat vandaag vóór 18.00 uur wordt besteld, leveren we de volgende dag”, vertelt aankoopmanager Danny Dedroog. Om deze belofte waar te kunnen maken, is het assortiment de afgelopen jaren flink uitgebreid. Het telt nu 22.000 SKU’s bij een totale voorraadwaarde van zo’n tien miljoen euro.

Integratie met MS Dynamics NAV

In de jaren voorafgaand aan de implementatie van Slim4, beheerde Van Oirschot de voorraad in het ERP-systeem Microsoft Dynamics NAV. Dedroog: “In het ERP was het wel mogelijk om een minimumvoorraad in te stellen, maar werden de voorraadniveau’s niet automatisch geanalyseerd. Als je dit niet regelmatig doet, raakt je voorraad uit balans.” Hij voegt toe: “Wanneer je een voorraadoptimalisatieslag wilt maken, kun je niet zonder een specialistische oplossing.”

Management by exception

Elke nacht worden de bestanden met verkochte orders en de voorraaddata uit het ERP-systeem in Slim4 geladen. Dedroog: “Onze planners beslissen vervolgens ’s ochtends op basis van de exceptierapporten in Slim4 wat ze per leverancier moeten bestellen. Omdat ze enkel naar de uitzonderingen hoeven te kijken, houden ze tijd over om waarde toe te voegen.” Slim4 genereert automatische besteladviezen op basis van cijfers. Deze worden vervolgens aangevuld met menselijke input. “Als een leverancier een tariefwijziging of promotie aankondigt, is het de taak van de planner om strategisch in te kopen en dus tijdelijk meer voorraad neer te leggen dan de software voorstelt.”

Specialistisch advies

“In de nabije toekomst openen we nog een filiaal en twee ventilatiecentra. Slim4 groeit hierbij gewoon met ons mee: de software implementeren bij een extra filiaal kost maar enkele weken.” Dedroog voegt toe: “We blijven continu op zoek naar innovatieve manieren om ons te onderscheiden. Zo zijn we druk bezig onze online verkopen verder uit te breiden.”Onder andere dankzij de ontwikkeling van een mobiele bestel-app verwerkt Van Oirschot al drie keer zoveel weborders als de gemiddelde groothandel in de sector. “Omdat de specialisten van Slimstock ruime ervaring hebben met voorraadoptimalisatie bij groothandels, retailers en e-commercebedrijven, zijn ze ook met het oog op toekomstige ontwikkelingen een ideale partner voor ons.”