UPS: export hightech-producten neemt toe

De export van hightech-producten naar andere landen zal toenemen. Dat is de verwachting van 58 procent van de ondervraagden uit het vijfde jaarlijkse UPS Change in the (Supply) Chain-onderzoek. Voor het onderzoek vroeg ’s werelds grootste koeriersdienst 516 leidinggevenden van Europese bedrijven in de hightech-markt naar de inrichting van hun supply chain en naar de verwachtingen die zij voor de komende jaren hebben.

Uit het UPS-onderzoek blijkt ook dat steeds meer Europese hightechbedrijven voor right-shoring kiezen, ondanks het feit dat de meeste bedrijven nog steeds de productie uitbesteden in verre landen (off-shoring) om bijvoorbeeld de loonkosten te drukken. Bij right-shoring vinden delen van de bedrijfsvoering en/of productie in de buurt van de vraag-afzetmarkt plaats; 56 procent van de Europese ondervraagden kiest hiervoor, tegenover 45 procent van de respondenten wereldwijd.

Europese bedrijven passen deze strategie toe voor bijvoorbeeld een betere klantenservice, omdat daarvoor lokale mensen kunnen worden ingezet. Bovendien zijn de transportkosten lager en wordt de supply chain flexibeler. Ook near-shoring, waarbij alle activiteiten dichter bij de afzetmarkt worden uitgevoerd, neemt in populariteit toe; 35 procent van de ondervraagden zegt hiervoor plannen te hebben, in 2013 was dat nog 26 procent.

Nieuwe markten

Veel hightechbedrijven hebben onlangs de opkomende markten betreden. Van de Europese ondervraagden geeft 66 procent aan al actief te zijn in China, 41 procent is dat in India en 31 procent in Brazilië. Bij het betreden van nieuwe markten maakt men zich wereldwijd het meeste zorgen over de regelgeving in die markt. In Europa staat die bezorgdheid op de vijfde plaats; hier maakt men zich het meeste zorgen over het opzetten van de eerste productieactiviteiten.

3D-printen

Steeds meer bedrijven in de hightech-markt werken inmiddels met een 3D-printer. Deze wordt vooral ingezet om innovatieve processen op gang te brengen bij productontwerp en het ontwikkelen van prototypes. In Europa gebruikt 70 procent van de respondenten de 3D-printer voor het ontwerpen van nieuwe producten. In totaal 63 procent gebruikt de printer ook voor de productie van reserveonderdelen; wereldwijd doet slechts 24 procent van de ondervraagden dat.