Unilevers Harm van Tongeren: ‘Supply chain moet bijdragen aan duurzame groei’

‘Supply chain is een geïntegreerd onderdeel van de business en niet slechts een ondersteunende functie’, stelt  Harm van Tongeren, sinds augustus 2015 vice-president Supply Chain Unilever Benelux. De opvolger van Vincent Weijers zal als onderdeel van de Supply Chain Professional-verkiezing op 16 juni een presentatie geven over leiderschap.

 

Tijdens de finaledag stopt de Spidoboot voor een kort bezoek aan Unilever, nummer 1 in de Gartner Supply Chain Top 25. Harm van Tongeren zal tijdens deze tussenstop in Rotterdam een presentatie geven over leiderschap. In zijn ogen moet supply chain actief bijdragen aan duurzame bedrijfsgroei. Niet alleen in groene maar ook in economische zin. ‘Voor de supply chain-differentiatie is de productportfolio de belangrijkste sleutel’, zegt Van Tongeren, die zijn loopbaan bij Unilever in 2004 startte, waarna hij diverse sales- en supply chain-functies in Nederland en Zwitserland vervulde. Tot voor kort was hij European Supply Chain Category Director Savoury in Zwitserland. In deze rol was hij verantwoordelijk voor innovatie op lange termijn en voor de allocatie van het productportfolio in de pan-Europese planning.

Gartner Supply Chain Top 25

Unilever staat dit jaar voor het eerst bovenaan in de Gartner Supply Chain Top 25, gevolgd door McDonald’s, Amazon, Intel en H&M. In 2013 was het reeds Unilever die de meeste stemmen kreeg van de analisten. Unilever steeg in dat jaar met stip naar nummer 4 in de ranking. Het jaar ervoor behaalde Unilever de tiende plaats in de Gartner Supply Chain Top 25. Dit resultaat was al Unilevers beste prestatie ooit in deze index en hield een stijging van vijf plaatsen in ten opzichte van 2011.

Anno 2016 overtreft Unilever alle voorgaande prestaties door de nummer 1-positie in te nemen.  Hierbij mag echter nog wel een kanttekening worden geplaatst. Omdat Apple en Procter & Gamble al tien jaar lang de bovenkant van de lijst domineren, zijn deze twee bedrijven door de analisten van Gartner opmerkelijk genoeg gekwalificeerd voor een nieuwe categorie, de Masters-categorie. Hiermee staan ze niet meer in de gebruikelijke lijst, maar worden de bedrijven volgens Gartner wel erkend voor hun jarenlange leiderschap en inspiratie op supply chain-gebied.