Unilever zet nieuwe fabriek op in Oekraïne

Unilever

Unilever gaat nog dit jaar een nieuwe fabriek bouwen in Oekraïne. Het levensmiddelenconcern wil in hoofdstad Kyiv artikelen voor de persoonlijke verzorging produceren, in eerste instantie met name voor de lokale markt. De fabriek moet volgend jaar operationeel zijn.

Unilever is al dertig jaar actief in Oekraïne. ‘Deze investering toont onze langdurige betrokkenheid bij het land en zijn bevolking, inclusief onze werknemers, klanten en partners’, meldt general manager Vasyl Bovdilov van Unilever in Oekraïne. De nieuwe fabriek levert naar verwachting zo’n honderd nieuwe banen op. Met de realisatie ervan is een investering van 20 miljoen euro gemoeid.

De fabriek zal eerst vooral voor de Oekraïense markt produceren. Het is echter de bedoeling dat er op termijn ook producten voor de export naar andere landen worden gemaakt. Het gaat daarbij om artikelen als shampoos en douchegels van onder meer de merken Dove, Axe, TRESemmé en Clear.

Russische tak apart gezet

Ondanks de inval van Rusland in Oekraïne is het inmiddels volledig Britse concern nog altijd in beide landen actief. Wel besloot het bedrijf de Russische tak helemaal apart te zetten. ‘Er gaat geen geld in en uit en we voeren geen goederen in Rusland in. Dat is een beter alternatief dan onze fabrieken aan een ander bedrijf verkopen of aan de Russische staat’, aldus topman Alan Jope.