Unilever presteert beter dan verwacht

Unilever

Voedingsmiddelenconcern Unilever presteert ondanks de gestegen kosten van grondstoffen, transport en energie beter dan analisten hadden verwacht. Dat bleek bij de presentatie van de cijfers van het derde kwartaal.

Waar analisten rekenden op een omzetstijging van 8,6 procent, noteerde Unilever een omzet van 15,8 miljard euro, een omzetplus van 10,6 procent. Omdat het bedrijf erin slaagt een groot deel van de kostenstijgingen door te berekenen aan de consument, verhoogde het voedingsmiddelenconcern voor de tweede maal dit jaar zijn omzetverwachting. Het concern verwacht voor heel 2022 een minimaal 8 procent hogere omzet dan het jaar ervoor.

Unilever heeft de hogere winst volledig te danken aan hogere prijzen. Die stegen met 12,5 procent, terwijl het verkochte volume daalde met 1,6 procent. Unilever-topman Alan Jope (foto) liet in de toelichting van de cijfers weten te verwachten dat de kosten voor grondstoffen (mede door de dure dollar), transport, energie en personeel nog wel enige tijd hoog zullen blijven. Hij koppelde er meteen aan vast te verwachten dat Unilever ook genoodzaakt zal zijn de prijzen voor haar producten verder te blijven verhogen, maar ‘binnen de perken’.