Ultradun folie beschermt ladingen van 1000 kilo

Een ultradun folie – niet dikker dan een halve mensenhaar – is een nieuw, spraakmakend product van het bedrijf Apeldoorn Flexible Packaging (AFP). De folie, bedoeld voor het inpakken van vracht, heeft als unieke eigenschap dat het zelfs ladingen met een gewicht van 1000 kilo kan beschermen, meldt het FD 30 van mei 2016.

De vrachtwikkelfolie van AFP is oprekbaar en opgebouwd uit 51 laagjes. Met de toepassing ervan wordt schuivende of vallende lading bij transport voorkomen. Op de weg moet de folie, vervaardigd uit kunststofkorrels, een bepaalde middelpuntvliedende kracht kunnen opvangen.

‘Een pallet cola tot 1000 kilo moet 0,5 G-kracht kunnen weerstaan. Wij zijn de enige ter wereld met een folie van 51 lagen’, aldus Willem van Weede, een van de twee algemeen-directeuren van AFP. ‘Met 180 gram vrachtwikkelfolie beschermen wij 1000 kilo.’

Folie opgerekt

De gelaagdheid van de folie verveelvoudigt de eigenschappen van de individuele lagen. De folie wordt bij het inpakken van de lading opgerekt tot vier keer zo lang en wordt daardoor nog dunner en harder. ‘Tot het strain hardening point, zodat de lading verankerd is’, legt Van Weede uit.

De vrachtwikkelfolies zijn goed voor 68 procent van de omzet. AFP maakt daarnaast ook folies voor bijvoorbeeld verpakkingen van levensmiddelen en afwasblokjes. Van de producten blijft 95 procent in Europa, en dan met name de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Scandinavië.

95 procent minder schade

Gebruik van de folie leidt volgens AFP tot 95 procent minder schade, 30 procent minder foliegebruik en 97 procent minder productiestops. Tot de klantenkring van AFP behoren multinationals als Heineken, Coca-Cola, Douwe Egberts en Nestlé.