Uit de bocht als Marlies Dekkers

Je moet je bedrijf reorganiseren als het bijna te goed gaat; anders vliegt je bedrijf uit de bocht.’ Dat zei Marlies Dekkers in najaar 2009 tijdens een interview met mij. Ze heeft niet zo goed geluisterd naar haar eigen advies. Haar bedrijf ging in augustus failliet.

De economische malaise in ons land heeft haar bedrijf parten gespeeld, terwijl de business wel groeide in het buitenland. Dekkers liet haar bedrijf uit de bocht vliegen met het openen van nieuwe winkels in onder andere Antwerpen en Parijs. Helaas had ze tijdens het accelereren het internet links laten liggen, onder het mom dat vrouwen toch bh’s willen passen.

De afgelopen zomer ging ook The Free Recordshop failliet. Topman Hans Breukhoven had ook internetverkoop helemaal genegeerd. Je kunt snel willen rijden, maar je moet wel goed in de gaten houden welke weg je moet volgen en of er geen kortere route naar de consumenten en zakelijke klanten is, waar bestaande of nieuwe concurrenten gebruik van maken.

Een andere retailer, de Bijenkorf, heeft het beter begrepen. Het luxe warenhuis gaat vrijwillig zes van de elf vestigingen sluiten om te investeren in nog meer winkelbeleving en e-commerce. Ook Marlies Dekkers volgt nu gedwongen na een doorstart dezelfde strategie als de Bijenkorf met bijna de helft minder eigen lingeriewinkels en het ontslag van veel medewerkers.

Hoewel online verkoop van strategisch belang is, laten in Nederland online retailers zich gek maken door steeds latere cut-off-tijden (‘Voor 24.00 uur besteld, volgende dag geleverd’). Volgens recent onderzoek door UPS in de VS blijken consumenten daar gemiddeld maar liefst 7,2 dagen op hun  bestellingen te willen wachten. Dat land is uiteraard ietwat groter dan ons kippenlandje. ‘Als het te lang duurt, dan kan ik het beter komen halen’, hoor ik de Nederlandse consument piepen. Dat moeten ze dan maar doen.

De laatste tijd komt het strategische belang van e-commerce duidelijk naar voren. Maar vergeet niet dat uiteindelijk het faillissement van een leverancier in China het bedrijf van Marlies Dekkers heeft genekt. Zonder benzine valt je auto stil en kom je de bocht helemaal niet door.

ir. Martijn Lofvers
hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl