Uber Freight verkocht aan Duitse scale-up Sennder

Sennder

Het Europese onderdeel voor vrachtuitwisseling van techbedrijf Uber is verkocht aan de Duitse scale-up Sennder. Nederland was vorig jaar het eerste land in Europa waar dit ‘Uber Freight’ actief werd. Sennder, dat met zijn technologie ook grote ondernemingen koppelt aan kleinere transporteurs, hoopt met de overname zijn positie op de Europese transportmarkt te versterken.

Uber krijgt als onderdeel van de deal met Sennder een minderheidsbelang in de scale-up, die kantoor houdt in Berlijn. Beide bedrijven zullen hun klanten ook naar elkaar doorverwijzen als transportbedrijven of logistiek dienstverleners op zoek zijn naar vracht of chauffeurs in de VS, Canada en Europa. Sennder heeft laten weten een nieuw kantoor te willen openen in Amsterdam.

De Europese General Manager van Uber Freight, Tom Christenson, zal als Chief Operating Officer toetreden tot het team van Sennder. De werknemers van Uber Freight, die momenteel werkzaam zijn in Amsterdam, zullen zich bij Sennder voegen zodra de deal volledig is afgerond. De scale-up heeft aangekondigd een nieuw kantoor in de hoofdstad te willen oprichten.

Overname Everoad

Sennder, opgericht in 2015, nam in juni van dit jaar ook al de Franse tegenhanger Everoad over. Bovendien is het, na een onlangs opgerichte joint venture met Poste Italiane, de grootste logistiek dienstverlener van Italië. Na afronding van de deal met Uber zal het bedrijf kantoren hebben in zeven landen, met een team van meer dan 500 mensen dat per maand 50.000 vrachtladingen door heel Europa verzorgt.

Sennder toont zich ook optimistisch over de groeivooruitzichten voor de nabije toekomst. Met het digitaal koppelen van grote ondernemingen aan kleine vrachtwagenbedrijven worden inefficiënties in het verzendproces vermindert, claimt het bedrijf. Dat resulteert in een verlaging van de kosten voor verladers, verhoging van de inkomsten voor vervoerders en vermindering van de uitstoot van de industrie.

Uber zoekt investeerder in VS

Overigens werd recent ook bekend dat Uber in de VS een investeerder zoekt voor Uber Freight. Hier is het al sinds 2017 actief, maar nog steeds verlieslijdend. Een extra investering moet een impuls geven aan de marktwaarde van Uber Freight. Dit omdat de omzet in het eerste kwartaal van 2020 weliswaar met 57 procent steeg naar bijna $200 miljoen, maar het verlies met 121 procent nog harder opliep tot een bedrag van $64 miljoen.