Twente als bakermat van de Nederlandse smart industry

Twente zou zich wel eens kunnen laten gelden als de bakermat van de Nederlandse smart industry. De industrie in de regio, geworteld in de textielnijverheid, zou model moeten staan voor de rest van Nederland, meldt het FD van 26 januari 2015. Twente is een van de regio’s in Nederland waar bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid de handen ineenslaan om de industrie op een hoger niveau te tillen.

Smart industry is niets anders dan de digitalisering van bedrijfsprocessen. Machines worden daarbij volgestopt met elektronica en software en aan elkaar geschakeld. Soms koppelen bedrijven hun interne processen via internet aan andere bedrijven, afnemers of toeleveranciers. Nieuwe generaties software en hardware, robots en het internet maken een verdere doorgroei mogelijk.

Deskundigen hebben beraamd dat ondernemers hierdoor kunnen rekenen op zo’n 30 procent lagere kosten. Er zijn minder handen nodig, er is minder uitval en minder afval en de kwaliteit van het product is beter. Ook kunnen er producten gemaakt worden die er anders niet zouden zijn.

Machinebouwer IMS in Almelo bijvoorbeeld hoopt met partnerbedrijven een nieuwe generatie productielijnen te ontwikkelen die beduidend innovatiever zijn en die het mogelijk maken tegen lagere kosten weer in Europa te produceren, dicht bij de markt. Daarvoor werkt het bedrijf inmiddels samen met het Twentse zusterbedrijf ESPS (robotica) en is het nog op zoek naar een softwarespecialist in de regio.

Behalve in Twente zijn ook elders in Nederland fieldlabs, die vorig jaar in kaart zijn gebracht en als proeftuintjes en visitekaartjes gelden voor wat werkgeverslobby VNO-NCW, metaalvereniging FME, kennisinstituten als TNO en het ministerie van Economische Zaken graag zien als de basis van de Nederlandse industrie in de nabije toekomst.

Samenwerking met Duitsers

Smart industry stopt niet bij de grens, en zeker de kleinere Twentse bedrijven zijn haast gedwongen samen te werken met Duitse ondernemingen. Stevens Idé Partners is zo’n bedrijf. Deze Enschedese onderneming leerde in 2008 op een contactbijeenkomst het Duitse metaalverwerkingsbedrijf Dkon Systeme uit Lengerich kennen. Op de grote industriebeurs afgelopen voorjaar in Hannover presenteerden de twee zich voor het eerst gezamenlijk als IDkon.

Stevens Idé en IMS zijn kleine bedrijven, maar er is in Twente ook een groot concern dat inhaakt op de trend naar verdergaande digitalisering. Thales Nederland werkt vanuit een nieuw kantoor met lab op het High Tech Systems Park in Hengelo aan concepten die de groeiende stroom van dataverkeer in de gedigitaliseerde wereld kunnen afschermen voor onbevoegden.

‘Ook wij hebben andere spelers in de regio nodig voor smarte projecten’, zegt hoofd technologie Lukas Roffel van Thales. ‘Hopelijk werkt het als een olievlek. Veel bedrijven weten nog niets van smart industry. Het doel is dat dit snel verandert.’