TVM vreest voor faillissementen transporteurs

Transportverzekeraar TVM is beducht voor faillissementen onder de bedrijven die op Frankrijk en Engeland rijden. De door vluchtelingen veroorzaakte chaos bij Calais én de wegblokkades van Franse en Belgische boeren kosten de transportbedrijven dagelijks handenvol geld. Op dagen dat er veel vertragingen zijn, kan de schade zelfs oplopen tot bijna een miljoen euro per dag, meldt het AD van 3 augustus 2015.

‘De winstmarges in de transportsector zijn al laag door de crisis, deze klap kan voor bedrijven de doodsteek zijn’, meldt woordvoerder Jaap Stalenburg van TVM in de krant. Uit recente berekeningen van verladersorganisatie EVO blijkt dat de schade door wegblokkades van boze boeren in België en Frankrijk honderdduizenden euro’s per dag bedraagt.

Daar komt de schade door het oponthoud bij de Kanaaltunnel in Calais nog eens bij. Dat kost bedrijven zo’n vijfhonderdduizend euro per dag, werd eerder becijferd. ‘De schade door de perikelen op de wegen naar België, Groot-Brittannië en Frankrijk tikt op dagen dat er veel vertragingen zijn bijna de één miljoen euro per dag aan’, aldus EVO-woordvoerder Raymond Mens.

Lakse houding kabinet

TVM, de grootste transportverzekeraar van Nederland, is ook boos over ‘de laconieke, lakse houding’ van het kabinet. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft aangekondigd in september de stakingen in de Europese landbouwraad te willen bespreken. Iets dat volgens Stalenburg weergeeft dat er weinig besef is van urgentie.

De transportbedrijven lijden schade omdat hun goederenstroom ernstig vertraagt, maar ook omdat autoriteiten producten als bloemen en vleeswaren afkeuren als er verstekelingen in de laadruimte zijn aangetroffen. Ook bestormen protesterende Franse boeren de vrachtwagens soms om vervolgens de lading op straat te gooien.

TVM betwijfelt ook of de transporteurs de schade kunnen verhalen, omdat die niet onder de diefstalverzekering zou vallen.