Turkse ondernemer investeert miljoenen in kaasfabriek Brabant

Kaasmakerij Özgazi geldt al als de grootste Europese producent van witte kaas. De Turkse ondernemer Serif Aktürk wil nu opnieuw circa dertig miljoen euro in zijn Brabantse fabriek investeren om de productie nog efficiënter te maken, meldt het FD op zijn site in een artikel van 1 november 2015.

Aktürk (57) startte ooit met een schoonmaakbedrijf in Zaanstad. Dat verkocht hij om in de bereiding te stappen van een zachte, witte kaas – type feta – die erg in trek is bij Turken. Van kaas maken heeft Aktürk geen verstand; wél heeft hij becijferd dat er veel geld mee te verdienen is. Hij gaat op onderzoek uit bij kaasmakers en machinebouwers in Nederland en Duitsland. Om de start van kaasmakerij Özgazi te financieren, klopt hij aan bij de bank.

ABN-Amro heeft vertrouwen in zijn plannen en verstrekt leningen voor de aanschaf van machines, tanks en de inkoop van grondstoffen. Even komt er een kink in de kabel als de inkoop van melk veel duurder blijkt dan verwacht en Aktürks inkomsten lager uitvallen dan gepland. De bank blijft hem steunen, maar eist wel meer zekerheden en wordt tijdelijk voor 15 procent eigenaar van het bedrijf.

Relatief weinig personeel

De kaasmakerij slaat uiteindelijk aan. Na zes jaar kan Aktürk de bank weer uitkopen voor een bedrag van zes ton. Kaasmakerij Özgazi verhuist naar Sliedrecht en Aktürk tikt voor weinig geld een andere kaasinstallatie op de kop, afkomstig van een faillissement in Duitsland. Ook lost hij alle nog uitstaande leningen van de bank af. De productie van de kaasmakerij breidt snel uit en er komt een hoofdvestiging in Etten-Leur.

De kaasmakerij produceert inmiddels vijftig ton kaas per dag. Het gaat om een feta-achtige substantie bereid uit koeien-, schapen- en geitenmelk, verpakt in blik of plastic. Aktürks fabrieken kunnen zeven dagen in de week draaien, met relatief weinig personeel. De jaaromzet ligt rond de 55 miljoen euro. Özgazi produceert vooral voor de Duitse markt. De grootste klant is de Duitse groothandel Gazi.

Kaasproductie nog efficiënter

Om de kaasproductie nog efficiënter te maken, gaat Aktürk nu het machinepark helemaal vernieuwen. ‘Straks kunnen we met dezelfde hoeveelheid melk 20 procent meer kaas produceren’, meldt hij het FD. Ook is hij van plan andere producten te gaan leveren aan zijn overwegend Turkse klanten: tomatenpuree bijvoorbeeld, evenals yoghurt, ayran en andere kaassoorten.

Het doel van de miljoeneninjectie is het verdrievoudigen van de productie van de kaas naar honderdvijftig ton per dag. De financiering is inmiddels rond. Aktürk gaat ervan uit de investering binnen drie tot vier jaar terugverdiend te hebben door een betere automatisering van de bedrijfsprocessen, door inkoopvoordelen van verpakkingsmaterialen en melk én door een betere verwerking van reststoffen.