Turkse fabriek van nepzwemvesten opgerold

De Turkse politie heeft in de havenstad Izmir een illegaal fabriekje opgerold waar nepzwemvesten werden gemaakt. Agenten troffen er 1263 reddingsvesten aan gevuld met niet-drijvend materiaal, berichten de NOS en De Morgen op 6 januari 2016.

Dat er ondeugdelijke reddingsvesten in omloop waren, was al enige tijd bekend. Begin deze maand spoelden meer dan dertig vluchtelingen aan op Turkse stranden. Ze verdronken tijdens hun poging om naar Griekenland over te steken. Foto’s van de drenkelingen toonden doden met reddingsvesten aan, waardoor het vermoeden ontstond dat er nepzwemvesten in omloop waren.

Het oprollen van de fabriek maakt duidelijk hoe de Turkse Egeïsche kust profiteert van de vluchtelingencrisis. Izmir is een van de belangrijkste centra van waaruit mensensmokkelaars vluchtelingen naar Europa ‘helpen’. Voor talloze kledingwinkeltjes in de kustplaats zijn reddingsvesten het best verkopende item geworden.

Duizend reddingsvesten per dag

Vooral gedurende de zomermaanden sleten sommige winkels langs de kust enorme hoeveelheden vesten. Een medewerker van een schoenenwinkel verklaarde dagelijks slechts twee of drie paar schoenen te verkopen, maar wel tussen de honderd en driehonderd reddingsvesten. ‘In de zomer waren het er soms duizend per dag. De fabrieken konden niet volgen.’