Trendinterview Yellowstar: ‘Oude systemen oppoetsen is geen oplossing voor de lange termijn’

Trendinterview van Yellowstar: ‘Oude systemen oppoetsen is geen oplossing voor de lange termijn

Onder invloed van e-commerce hebben bedrijven steeds meer behoefte aan end-to-end visibility. Bedrijven moeten hierin stappen maken om te kunnen voldoen aan de wensen van hun klanten. Toch blijkt het realiseren van meer transparantie in de praktijk geen eenvoudige klus. Frank Erftemeijer, medeoprichter en partner bij Yellowstar, legt uit hoe dat komt én hoe organisaties met deze uitdaging zouden moeten omgaan.

‘De klanten van onze klanten willen hun voorraad minimaliseren, maar tegelijkertijd snel kunnen anticiperen op de vraag vanuit de markt, die zich lastig laat voorspellen’, stelt Erftemeijer. Hij ziet dat daarom visibility steeds belangrijker wordt. ‘Klanten willen inzicht in wanneer een bestelling precies aankomt, zodat ze weten wanneer ze zelf kunnen leveren en of ze een alternatief moeten bieden aan hun eigen klanten.’
Visibility betekent niet alleen transparantie naar de klant toe, maar ook naar leveranciers en andere schakels in het logistieke proces. ‘Om slim om te kunnen gaan met planningsproblematieken moet je zoveel mogelijk externe partijen in de supply chain betrekken en toegang geven via portalen om gewaarschuwd te worden als iets fout dreigt te gaan, zodat er nog tijd is dat iedereen in de keten kan anticiperen zonder dat dit tot overlast leidt en marges behouden blijven. Alleen zo kun je komen tot transparantie in de keten.’ Daarnaast werken bedrijven steeds meer via cocreatie en willen bedrijven steeds meer verticaal en horizontaal samenwerken.

Toekomst

Erftemeijer benadrukt dat kostenreductie op korte termijn niet altijd de beste strategie is. ‘Het is ontzettend belangrijk om juist verder te kijken in de toekomst. De keter wordt complexer, we moeten meer gaan samenwerken. Om mee te gaan in die ontwikkelingen moet je meer doen dan je oude systemen oppoetsen. Je moet durven investeren in ketensamenwerking om samen te kunnen groeien met je klant en hun klant.’

Trendinterview: ‘Oude systemen oppoetsen is geen oplossing voor de lange termijn’

Het hele trendinterview met Frank Erftemeijer van Yellowstar lezen? Vul hieronder je gegevens in en ontvang het volledige interview ‘Oude systemen oppoetsen is geen oplossing voor de lange termijn’ in je mailbox.

Alle trendvisies van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Trendinterview met Frank Erftemeijer, Yellowstar