Trendinterview Chainalytics: ‘Ieder klantsegment de juiste supply chain’

Trendinterview Chainalytics: ‘Ieder klantsegment de juiste supply chain’

Erik Diks

Steeds meer bedrijven zien in dat ze meerdere supply chains nodig hebben om hun verschillende klantgroepen optimaal te kunnen bedienen én hun eigen productie beter in te kunnen richten. Erik Diks (managing director) en Pieter Bauwens (principal) vertellen hoe Chainalytics een bedrijf in de suikerindustrie heeft geholpen hun verschillende klantgroepen te identificeren en voor elk een specifieke supply chain in te richten.

Hoeveel supply chains hebben we eigenlijk nodig? Met die vraag stapte een suikerfabrikant naar Chainalytics. Bauwens leidde dat project. ‘Deze suikerfabrikant heeft enerzijds klanten zoals Coca-Cola waar de suiker in gigantische volumes met bulkwagens wordt geleverd en anderzijds klanten als Starbucks die de suiker in kleine zakjes van twee gram ontvangt. Ook biedt het bedrijf verschillende soorten suikerproducten. Ondanks die verschillen in markt en producten pasten zij tot voor kort een one size fits all-formule toe.’

Winst op service

De implementatie van het project bij de suikerproducent is nog maar net begonnen, maar Bauwens kan wel al zeggen dat er miljoenen te winnen zijn. Er werden drie verbeterstromen geïdentificeerd. ‘De eerste aligneert de productie met de gemaakte segmentatie. We zagen dat de capaciteit van de supply chain vaak op zijn limiet zit en dat er soms extra kosten worden gemaakt om de capaciteit te verhogen, terwijl die wordt gebruikt door minder belangrijke of minder winstgevende producten of klanten. In de toekomst zal de segmentatie een belangrijke factor worden bij allocatie van capaciteit. De tweede optimaliseert het portfolio; zo worden producten en klanten die buiten de drie segmenten vallen geleidelijk stopgezet. De derde werkt aan de differentiatie van de supply chain tussen de drie segmenten.
Chainalytics heeft met dit project duidelijk gemaakt dat het verhogen van de gewenste service voor verschillende klanten hand in hand kan gaan met het verhogen van de winst, door in te zetten op passende supply chains. ‘En dat is ook meteen een cruciaal element om sales ook over de streep te krijgen.’

Trendinterview: ‘Ieder klantsegment de juiste supply chain’

Het hele trendinterview met Chainalytics lezen? Vul hieronder je gegevens in en ontvang het volledige interview ‘Ieder klantsegment de juiste supply chain’ in je mailbox.

Alle trendvisies van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Trendinterview Chainalytics met Pieter Bauwens en Erik Diks