Trendinterview Involvation: ‘Betrouwbare toevoer slimme meters door Demand Driven SCM’

Trendinterview Involvation: Betrouwbare toevoer slimme meters

Lange onbetrouwbare levertijden enerzijds en onzekere vraag anderzijds: de samenwerking tussen de leveranciers van slimme meters en vier netbeheerders, waaronder Stedin en Liander, verliep niet soepel. Alex Tjalsma, partner bij Involvation, vertelt hoe zijn bedrijf deze netbeheerders hielp met Demand Driven Supply Chain Management (DDSCM) om tegen lagere kosten en met minder gedoe de beschikbaarheid van de slimme meters op orde te krijgen.

Momenteel worden in Nederland alle oude meters vervangen voor slimme meters. De netbeheerders zijn daarbij afhankelijk van de betrouwbaarheid en flexibiliteit van de meterleveranciers. Tjalsma: ‘Als beschikbaarheid topprioriteit is en kosten ondergeschikt, lijkt veel voorraad de oplossing. In de praktijk viel dit tegen. Beschikbaarheid bleek desondanks niet gegarandeerd. Daarnaast bleek al deze voorraad bij kwaliteitsproblemen en modelwijzigingen vaak een loden last.’

Oplossing

In het oude systeem van de netbeheerders zaten volgens Tjalsma twee denkfouten. ‘Ze beheerden hun voorraad met MRP, waardoor ze onbedoeld variatie propageerden in plaats van uit te vlakken. We hebben MRP dus uitgezet en in plaats daarvan een eenvoudige voorraadbuffermethodiek geïntroduceerd.
Ten tweede stuurden ze hun leveranciers op On Time In Full (OTIF), waardoor deze zeer lange levertijden nodig hadden om zo veel mogelijk op tijd te leveren. Ook hiermee zijn we gestopt. In plaats daarvan hebben we KPI’s geïntroduceerd die beschikbaarheid stimuleren zonder in te boeten op flexibiliteit.’
De voordelen van deze nieuwe werkwijze zijn overduidelijk, stelt Tjalsma. ‘De levertijden zijn verkort van vier maanden tot enkele weken, waardoor de netbeheerders nu kunnen bestellen op basis van actuele voorraadstatus in plaats van een onbetrouwbare forecast. Nog belangrijker is dat de leveranciers nu commitment krijgen voor capaciteit en componenten waardoor ze nu wel bereid zijn het signaal van de netbeheerders te volgen.

Trendinterview: ‘Betrouwbare toevoer slimme meters door Demand Driven SCM’

Het hele trendinterview met Alex Tjalsma van Involvation lezen? Vul hieronder je gegevens in en ontvang het volledige interview ‘Betrouwbare toevoer slimme meters door Demand Driven SCM’ in je mailbox.

Alle trendvisies van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Trendinterview Involvation met Alex Tjalsma