Trend van globalisering is op zijn retour

De trend van globalisering lijkt over. Protectionisme steekt daarentegen steeds vaker de kop op. Dat wordt duidelijk nu ook een bedrijf als het Amerikaanse General Electric heeft aangekondigd te gaan lokaliseren, zoals het FD van 25 mei 2016 meldt. Een slechte ontwikkeling voor Nederland, zo wordt gevreesd.

 De koerswijziging van General Electric (GE) werd recent door topman Jeffrey Immelt aangekondigd. Opmerkelijk, omdat GE door standaardisering en wereldwijde export groot is geworden en 70 procent van zijn omzet buiten de VS boekt. Binnenkort produceert GE in de VS echter louter voor de Amerikaanse markt, in China voor de Chinese en in Saoedi-Arabië voor de Saoedische markt. Afname van de export is het gevolg.

De vrijhandel wordt niet langer als zaligmakend beschouwd. Zelfs niet in de Verenigde Staten, dat zich altijd als voorvechter hiervan opwierp. Vrijhandel stond altijd voor meer uitwisseling van kennis en kapitaal, meer specialisatie, goedkopere producten voor iedereen en bovenal grotere afzetmarkten voor bedrijven. Maar dat idee lijkt inmiddels volgens het FD steeds verder uit beeld te raken.

Fabrieksbanen naar lagelonenlanden

De kentering komt voort uit onvrede over het verdwijnen van fabrieksbanen naar lagelonenlanden en het feit dat hardwerkende mensen al jaren niet meer profiteren van de economische groei. De kans dat het vrijhandelsakkoord tussen de VS en een groot aantal landen in Azië (TPP) geratificeerd zal worden door het Congres, neemt volgens het FD met de dag af. En zonder TPP zal de handelsdeal TTIP met Europa waarschijnlijk ook niet van de grond komen.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde volgens de krant vorig jaar al dat de groei van de wereldeconomie zal verzanden als beleidsmakers de wereldhandel niet proberen vlot te trekken. Uit cijfers die ons eigen Centraal Planbureau op 24 mei publiceerde, blijkt dat de wereldhandel in het eerste kwartaal van dit jaar niet alleen in waarde maar voor het eerst ook in volume is gekrompen.

Fragmentatie van waardeketens

Op het moment dat bedrijven als General Electric lokaal gaan produceren voor nabije markten, zullen de waardeketens fragmenteren en raakt de wereldhandel verder achterop, is nu de vrees. Een slechte ontwikkeling voor Nederland, gezien onze afhankelijkheid van import en export. Met name de havens en de transportsector in ons land, maar ook de banken die verdienen aan handelsfinanciering, zullen hier nadeel van ondervinden.