Transportsector opnieuw de dupe van problemen in Calais

Transportbedrijven hebben opnieuw te maken met flinke vertragingsschade nu afgelopen dagen het treinverkeer door de Kanaaltunnel stil moest worden gelegd vanwege een bestorming van de tunnel door migranten. Omdat deze schade nergens verhaald kan worden, pleit Transport en Logistiek Nederland (TLN) andermaal voor een effectievere aanpak van de problematiek.

De transportsector wordt al geruime tijd ernstig geraakt door problemen met verstekelingen in het Franse Calais. Transporteurs lijden volgens TLN tienduizenden euro’s schade aan voertuigen, ladingen, vertragingen en boetes door illegale immigranten die als verstekeling aan boord van vrachtauto’s proberen te komen.

Ook meldt de belangenorganisatie dat ondernemers de afgelopen dagen soms wel twaalf uur stil hebben gestaan om de overtocht naar Frankrijk of Groot-Brittannië te kunnen maken. ‘Transportbedrijven betalen nu de rekening voor falend Europees vluchtelingenbeleid. Dat moet echt afgelopen zijn’, aldus TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

Tienpuntenplan TLN

Om de problematiek aan te pakken, stelde TLN recentelijk een tienpuntenplan op dat gepresenteerd werd aan Eurocommissaris Bulc, de Britse staatssecretaris Brokenshire, onze eigen staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. TLN heeft bij hen opnieuw aangedrongen op extra beveiliging op de terminals, extra rijstroken, extra hekken en een vlottere doorloop voor het vrachtverkeer.