Transportproblemen drukken winst Sligro

Sligro

De winstcijfers van de Sligro Food Group stelden vorige week flink teleur. De horecagroothandel uit Veghel kampte in 2022 met een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Om de klanten toch op tijd te kunnen beleveren, werden extra chauffeurs en koeriers ingehuurd. Het kostte het bedrijf miljoenen.

De nettowinst van Sligro bedroeg vorig jaar 39 miljoen euro; flink meer dan in coronajaar 2021, toen er 19 miljoen euro kon worden bijgeschreven. Het was echter ook fors minder dan de verwachte 49 miljoen euro. Tal van kostenstijgingen waar de groothandel zich mee geconfronteerd zag, waren daar debet aan, maar vooral het tekort aan chauffeurs hakte erin.

De groothandel gaf maar liefst 12 miljoen euro uit aan hotelovernachtingen voor buitenlandse chauffeurs en aan het inhuren van extra – Nederlandstalige – bijrijders. Op de piek waren het er zelfs meer dan 200. Daarnaast werden ook koeriers ingehuurd wanneer er geen vrachtwagens beschikbaar waren; een kostenpost van nog eens 5 miljoen euro. Volgens topman Koen Slippens was de uitgave het waard; het marktaandeel groeide. ‘We denken dat deze keuze juist was, en zouden hem zo weer doen’, aldus Slippens in het FD.

Opstartproblemen softwarepakket

Boven op de coronaperikelen kwam ook de ingebruikname van een softwarepakket van SAP in Antwerpen. Dit ging gepaard met opstartproblemen, waarvoor nog eens 3 miljoen euro uitgetrokken moest worden. Tot overmaat van ramp moest ook nog eens zo’n zelfde bedrag afgeschreven worden voor onderdelen van het softwarepakket die wel ontwikkeld werden, maar niet gebruikt gaan worden.

Ook legde Sligro vorig jaar 49 miljoen euro op tafel voor de overname van negen filialen van de in financiële problemen geraakte Belgische concurrent Metro. De groothandel moest het daarvoor met drie vestigingen in België doen. Vergunningen voor nieuwe locaties bleken steeds moeilijk rond te krijgen. De overname van Metro bood Sligro toch de gewenste schaalvergroting bij de zuiderburen. Het moet de groothandel op termijn ook helpen zelf weer uit de rode cijfers te komen in België.

Bron: FD