Transportinnovatie moet 40 miljoen vrachtwagenkilometers besparen

wegtransport

Chep Benelux stapt in een Nederlands innovatieprogramma om jaarlijks 40 miljoen vrachtwagenkilometers te besparen met efficiënter transport. De database van pallettransacties van de wereldwijde marktleider in pallet- en containerpoolingservices moet de spil vormen bij het bundelen van ritten.

Met de opvallende blauwe pallets van Chep worden al meer dan veertig jaar goederen tot bij de consument gebracht. Chep verkoopt deze pallets niet, maar laat bedrijven ze delen en hergebruiken. Het bedrijf streeft er daarnaast ook naar producenten, verdelers en verkopers te laten samenwerken op het vlak van transport. En die transportcollaboratie loont: vorig jaar heeft Chep samen met enkele bedrijven in de Benelux op die manier meer dan 200.000 kilometer en 161 ton CO2 kunnen besparen.

Transportsamenwerking

Om de supply chain in de toekomst nog verder te verduurzamen, pleit Chep voor een versnelde transportsamenwerking. In Nederland schaart het bedrijf zich daarom samen met de supply chain-analisten van Argusi achter een innovatief programma van Dinalog en de Topsector Logistiek om 40 miljoen vrachtwagenkilometers in Nederland te besparen met efficiënter transport. De Chep-database van pallettransacties vormt de spil bij het bundelen van ritten. Voorwaarde is wel dat meer bedrijven durven te kiezen voor openheid en samenwerking.

Database van goederenstromen

Dankzij een sterk lokaal én internationaal netwerk beschikt Chep over één van de grootste databases van goederenstromen in Europa. Op basis van verschillende algoritmen kunnen zo kansrijke samenwerkingen tussen partijen tot stand gebracht worden. Daarmee kunnen stabiele, regelmatige dienstregelingen geïmplementeerd worden waarin transportstromen dagelijks en/of wekelijks dezelfde routes volgen via meerdere aan elkaar geschakelde ritten (afstandsbundeling) of via het bundelen van ladingen in eenzelfde vrachtwagen (capaciteitsbundeling).