Transporteur E. van Wijk breidt activiteiten in Oekraïne uit

Ondanks de oorlog durft logistiek dienstverlener E. van Wijk het aan om in Oekraïne te investeren, bericht het FD van 21 oktober 2014. Recent nam Van Wijk nog het Nederlandse expeditiebedrijf Himex Logistics over, dat ter plaatse heel actief is.

De transportbedrijven die te maken hebben met Oekraïne – zowel een belangrijke bestemming als een vooraanstaand doorvoerland – hebben nog steeds flink last van de oorlogssituatie ter plaatse. ‘Automotive en consumentenelektronica zijn gigantisch teruggevallen’, beaamt ook directeur Ewout van Wijk van het familiebedrijf. In het oorlogsgebied, met vooral veel zware industrie, staat 80 procent van de fabrieken stil.

Het grootste probleem is volgens Van Wijk echter de fluctuerende wisselkoers. ‘Deze is killing voor de handel met andere landen, je hebt een groot wisselkoersrisico. De vrachtwagen gaat vol naar Europa, maar er is weinig vracht terug. De import van goederen is te duur geworden, en daarmee is de balans zoek.’

Toch is voor transporteurs de handel met Oekraïne de laatste weken weer beter geworden. Zo ook voor Van Wijk. Vorig jaar kreeg Van Wijk een vergunning om zelf ‘douanediensten’ uit te voeren, zoals het inklaren van goederen en deze onder douanetoezicht in opslag nemen. Dat heeft als voordeel dat betaling van invoerrechten en btw wordt uitgesteld tot de goederen feitelijk ingeklaard worden.

Van Wijk wordt nu een sterke transport- en automotivespeler op de markt in West- en Centraal-Oekraïne. ‘Dit zijn relatief stabiele regio’s. En wij zijn er klaar voor als de economische stabiliteit weer terugkeert’, aldus de directeur. ‘De Europese markt is verzadigd, voor automotive is het een ‘vervangingsmarkt’. Oekraïne blijft een land met ruimte voor groei en een enorme potentie. Ondanks alles.’