Transport gekoeld voedsel onttrekt zich aan malaise in containervaart

De containervaart mag dan in een crisis verkeren, maar een nichemarkt van het mondiale containertransport onttrekt zich aan de malaise. Het vervoer van koel- en vriescontainers over zee presteert boven-gemiddeld en zal dat ook de komende jaren doen, meldt het FD van 23 september 2016.

Goed nieuws dus – afkomstig van het onderzoeksbureau Drewry – voor de haven van Rotterdam. Die staat vooral bekend als oliehaven, maar beschikt daarnaast ook over de meeste koel- en vriesfaciliteiten van alle Europese havens. Iets dat volgens het FD vooral terug te voeren is op de grote agrarische sector en de vele handelshuizen in Nederland.

Een mooie opsteker voor de haven, want de containeroverslag in zijn totaliteit staat duidelijk onder druk doordat de groei in China stagneert. Het mondiale vervoer over zee van koel- en vriescontainers – reefers genoemd – nam in 2015 met zo’n 3 procent toe, terwijl de containermarkt als geheel het volgens Drewry moest doen met een plus van 0,6 procent.

Pallets

Het gekoeld of ingevroren vervoer per container nam de afgelopen jaren een grote vlucht. Werden in het verleden voedingsmiddelen als groente, fruit, vlees en vis vooral vervoerd op pallets in aparte koelschepen, inmiddels heeft ook in deze tak van vervoer de container zijn intrede gedaan. Bovendien breidt het aantal productcategorieën steeds meer uit.

De voedingsmiddelen worden tegenwoordig vervoerd in reefers die ofwel beschikken over een eigen aggregaat voor het koelen en vriezen, ofwel op stroom worden aangesloten. Het blijkt een efficiënte manier van vervoeren en bovendien kan het koelen of vriezen beter worden afgestemd op het betreffende product.

Miljoeneninvesteringen

Om de aanhoudende groei van de reeferoverslag ook in de toekomst aan te kunnen, wordt in Rotterdam al voor enkele tientallen miljoenen geïnvesteerd door de betreffende koel- en vriesbedrijven. Volgend jaar zal de capaciteit in de haven voor wat betreft koelen en vriezen dan ook met ruim 20 procent zijn uitgebreid.